Doktor ve hemşire eksikliği sağlık yatırımlarına engel

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Haziran 2007 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dört yılda sağlık sisteminde çok büyük reformlara imza atıldı. Farklı kamu kurumlarına ait hastaneler tek çatıda toplandı.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Muharrem Usta, mevcut doktor ve hemşire sayısının 1-2 yıl idare edebileceğini söyledi.

SSK'lı ve Bağ-Kur'lu vatandaşlar özel hastanelerden yararlanabilirken, ilacını serbest eczanelerden almaya başladı. Çalışma Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle artık üniversite hastaneleri de SSK'lı vatandaşlara açılacak. Sünnet parası ve ambulans giderleri karşılanacak. Raporlu ilaçlar için tek hekim imzası yeterli olacak. Sağlık hizmeti için sağlık karnesi yeterli olup vizite kağıdı istenmeyecek. Tüm bu yeni uygulamalar milyonlarca kişiyi ikinci sınıf vatandaş muamelesinden kurtaracak. SSK ve Bağ-Kur'lulara özel hastane yolunun açılmasıyla birlikte özel sektörün sağlık yatırımları da hız kazandı. Son dört yıl içinde özel sağlık sektörü 5 kat büyüdü. Özel hastane sayısı 310'u aştı. 2002 yılında özel hastaneler sağlık sektöründen yüzde 2,5 pay alırken bu rakam 2006 yılında yüzde 12'ye çıktı.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Muharrem Usta, sağlık sistemindeki büyük reformlarla birlikte doktor ve yardımcı sağlık personeli açığının ortaya çıkmaya başladığı uyarısında bulundu. Doktor ve hemşire sıkıntısının ise uzun vadede sağlıktaki yatırımların önünü tıkayabileceğine dikkat çekti. Özel sektörün birbiri ardına hastane açtığını, kamu hastanelerinin de eskiye göre daha fazla personel istihdamına yöneldiğini hatırlatan Usta, "Doktor talebi arttı, hemşire sıkıntısı had safhada. Mevcut doktor ve hemşire sayısı bir iki yıl daha idare edebilir; ama gelecekte sistemin önüne çok büyük bir sorun olarak çıkacak. Öte yandan elimizdeki insan gücünü de ülkeye dengeli bir şekilde dağıtamıyoruz." dedi. Usta, sağlık personeli açığının uzun vadede özel yatırımcılar ve vakıf üniversitelerinin işbirliğiyle daha fazla doktor ve hemşire yetiştirilerek çözülebileceğini vurguladı. Sağlıktaki yeni düzenlemeler sayesinde yıllardır süren hantal ve kalitesiz sağlık sisteminin kökten değişmeye başladığına işaret eden Usta, yeni sistemi "Hastalar artık kral olmaya başlamıştır." sözüyle tanımladı. Eskiden sağlık sisteminin neredeyse tümüyle kamu hastaneciliği temeli üzerine bina edildiğini ifade eden Usta, yeni açılımlarla sektöre rekabet kavramının getirildiğini vurguladı. Muharrem Usta, sağlıkta son 4 yılda elde edilen kazanımların iktidarın değişmesi ile yitirilmesinin ise mümkün olmadığını söyledi. Özel hastanelerin sisteme dahil edilmesiyle kamu sağlık giderlerinin aşırı şiştiğine yönelik eleştirileri de yersiz bulan OHSAD Başkanı, "Kamunun sağlık harcaması 4 yıl önce 14 milyar YTL'ydi. 2006'da 22 milyar YTL'ye çıktı. Bu zaten öngörülen bir artıştı. Türkiye zenginleştikçe, milli gelirini artırdıkça sağlığa ayırdığı kaynaklar da yükselecektir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber