Uzay araştırmalarının önde gelen akademisyeni Kazakistan'da konferans verdi

Uzay araştırmalarının önde gelen akademisyeni Kazakistan'da konferans verdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Eylül 2018 09:35, Son Güncelleme : 28 Eylül 2018 09:37
Uzay araştırmalarının önde gelen akademisyeni Kazakistan'da konferans verdi

27 .09.18 tarihinde ODTÜ Öğretim Üyesi ve Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz konferanslar vermek üzere geldiği Kazakistan programı çerçevesinde Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'ne bağlı Avrasya Araştırma Enstitüsü'nde konferans verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ve Astana Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile, Avrasya Araştırma Enstitüsü'nün konferans salonunda düzenlenen konferansa Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Sayın Rıza Kağan Yılmaz, Enstitü personelleri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Konferansın açılış konuşmasına Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Doç. Dr. Vakur Sümer değerli katılımcıları selamlayarak başladı. Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz'ün özgeçmişine kısaca değinen Sümer, kısa bir konuşma yapması için Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Sayın Rıza Kağan Yılmaz'ı kürsüye davet etti.

Yılmaz, konuşmasında, Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz'ün uzay araştırmalarında en önde gelen akademisyenlerin birisi olduğunu belirterek, uzay çalışmalarının gelecek hayatımızda çok önemli olduğunu belirtti.

Düzenlenen konferansta Melahat Bilge Demirköz, "Türkiye'de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi: Bir CERN İş Birliği" temasını ana hatlarıyla ele aldı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun üzerindeki Alfa Manyetik Spektrometresi (AMS-02) deneyinin kozmik ışınların içindeki farklı parçacıkların akılarını ölçmekte olduğunu, evrenin yapı taşlarından, bu radyasyonun zaman içindeki değişimine kadar birçok bilgi edinmekte olduğunu anlatan Demirköz, çalışan ekibin de üyesi olduğu AMS-02 deneyinden çıkan bilgiler ışığında, Türk uydularının maruz kalacağı uzay radyasyonunun miktarının
hesaplandığını belirtti. Ayrıca, ODTÜ Saçılmalı Demet Hattı (SDH) projesi ile uzaydaki radyasyona karşı elektronik bileşen ve malzemelerin ESA 25100 standardına uygun testlerinin yapılacağı bir test tesisin Ankara'da kurulduğunu açıkladı.

Konferansın devamında Demirköz, 30 MeV'lik protonlarla yapılan öntestlerde 9 farklı kurum ve kuruluşun ürettiği elektroniklerin ve malzemelerin testleri yapılmış olduğunu ve radyasyon dayanımlarının ölçüldüğünü belirterek, gelecekte CERN'deki Yüksek Işınımlı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı için geliştirilen elektroniklerin testlerinin de yapılmasının planlandığının altını çizdi. AMS-02 projesini ve çıktıları anlattıktan sonra, Demirköz, ODTÜ-SDH projesinin tasarım, kurulum ve devreye alma aşamaları, şimdiye kadar elde edilen çıktıları hakkında bilgiler sundu.

Konferansın sonunda Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Doç.Dr.Vakur Sümer ve Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Sayın Rıza Kağan Yılmaz, konuşmacı Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz'e teşekkürlerini ileterek hediye takdiminde bulundular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber