Türkiye'ye karşı düğmeye basılıyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 08 Haziran 2007 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nicolas Sarkozy, bu ay Türkiye'nin AB stratejisini bitirecek bir öneriyi AB'ye getireceğini söyledi

Fransa'da Jacques Chirac devrinin kapanıp Nicolas Sarkozy döneminin başlamasının ardından seçim kampanyasının önemli bir bölümünü Türkiye karşıtlığı üzerine kuran Sarkozy'nin bu konuda atacağı adım merakla bekleniyordu. Sarkozy, seçim zaferinin ilk konuşmasında 2008 yılında Fransa önderliğinde ?Akdeniz Birliği? adlı yeni bir oluşum kurulacağını, Türkiye'yi de bu oluşumun içinde görmek istediğini kaydetmişti. İlerleyen günlerde Sarkozy'nin Türkiye'ye AB üyeliği yerine Akdeniz Birliği'nde liderlik teklif edeceği iddiaları ortaya atılınca Türk hükümeti bu önerileri çok kesin bir dille reddetmişti. Fakat Fransa lideri Sarkozy dün bu teklifinde ne kadar ısrarcı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

AB'yi bölmeden Tükriye vetosu

Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Sarkozy, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini durdurmak için bu yıl sonuna kadar yeni bir yaklaşım önereceğini söyledi. Sarkozy, ?Haziran ayındaki Avrupa Konseyi toplantısından sonra, Avrupa'da bölünmeye yol açmayacak ama aynı zamanda Türkiye'nin üyelik stratejisini de sürdürmeyecek bir strateji önereceğim? dedi. Fransız lider, ?Ben fikrimi değiştirmedim. Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok. Ama buluşma Aralık ayında, Haziran'da değil? ifadesini kullandı.

TÜRKİYE SÜRECİNİ NASIL İŞLETECEK?

* Sarkozy 21-22 Haziran'da Brüksel'de yapılacak AB liderler zirvesinde Türkiye ile müzakerelerin kesilmesini talep etmeyecek. Oldukça cılız olan 3 başlıkta da Türkiye ile müzakereleri veto etmeyecek.

* Haziran zirvesinde Fransa'nın teklifiyle ?AB'nin sınırlarını tespit komisyonu? adlı yeni bir organ kurulması amaçlanacak.

* Bu süreçte Akdeniz Birliği için hazırlıklarda da son aşamaya gelinecek.

* Aralık ayı ortasında yapılacak olan AB liderler zirvesinde komisyon tarafından hazırlanan rapor değerlendirilecek ve Sarkozy, ?Avrupalı olmadığını iddia ettiği? Türkiye konusunda son noktayı koymak için AB liderlerini iknaya çalışacak.

Merkel'in de işine gelecek

Almanya'da Gerhard Schröder'e karşı yürüttüğü seçim kampanyasında Türkiye'ye mutlaka imtiyazlı ortaklık verilmesi gerektiğini savunan ve Türkiye'nin AB değerlerine uygun olmadığını dile getiren Angela Merkel G8 zirvesinde Sarkozy ile en yakın görünen isimdi. Sarkozy'nin teklifinin de en çok Almanya iktidarından destek bulması bekleniyor. Merkel, Mart ayında yaptığı açıklamasında Türkiye'nin 50 yıl sonra da AB üyesi olamayacağını ancak ?yakın ilişkilere? sahip olacağını belirten şu ifadeleri kullanmıştı:

Türkiye ile ucu açık müzakereleri başlattık. 50 yıl içinde ilişkilerimiz daha yakın olacaktır. Avrupa açık olmayı öğrendi, bunun sık sık yararını da gördük. Ama bu açılma üyeliği gerektirmez. Üyelik mutlaka en iyi çözüm değildir. Türkiye için de durum böyledir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber