40 ilde yapılan araştırma sonuçlarına göre, ilkokul müdürlerinin yüzde 67'sinin evi, yüzde 62'sinin otomobili var

Haber Giriş : 01 Mayıs 2003 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

40 ilde yapılan araştırma sonuçlarına göre, ilkokul müdürlerinin yüzde 67'sinin evi, yüzde 62'sinin otomobili var

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ali İlker Gümüşeli'nin, 40 ilde bin 474 ilköğretim okulu müdürünün katılımıyla yaptığı araştırmanın sonuçları şaşırttı

Biri Hababam Sınıfı filminin "idealist okul müdürü Kel Mahmut" diğeri ise televizyon dizisi Hayat Bilgisi'nin "işletmeci okul müdürü Amil Bey". Her iki karakter de milli eğitimin en önemli aktörlerinden okul müdürünü mercek altına alırken aynı zamanda büyük bir tartışmayı da beraberinde getiriyorlar. Acaba gerçek hayattaki okul müdürleri hangisine daha çok benziyor?

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Yönetimi Teftişi ve Planlaması Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali İlker Gümüşeli'nin yaklaşık 1.500 ilköğretim müdürüyle yaptığı bir araştırma bu soruların yanıtlarını verdi. 40 ilde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bin 474 devlet ilköğretim okulu müdürünün katıldığı araştırmaya göre müdürlerin yüzde 93'ü erkek, yüzde 88'i 35 yaşından büyük, yüzde 80'i ise evli. Yarıdan fazlası Marmara, Ege ve Akdeniz gibi büyük bölgelerde görev yapan müdürlerin yüzde 67'sinin evi, yüzde 62'sinin otomobili var. Yüzde 78'inin yıllık geliri ise 3 ile 4 milyar lira arasında değişiyor.

Araştırma sonuçlarına göre moralleri en yüksek müdürler Ege bölgesinde, en düşük olanlar Doğu Anadolu'da görev yapıyor. Ek iş yapanların çoğunluğu ise özellikle Doğu Anadolu bölgesinde.

ÖZEL DERS KURTARIYOR
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Ali İlker Gümüşeli, büyük şehirlerde yaşayan müdürlerin bir çoğunun ev ve otomobil sahibi olmasının kendisini de şaşırttığını belirterek, şu yorumu yaptı

"Ben 'iyi tasarruf yapıyorlar' diyebiliyorum yalnızca. Bir de okullardaki kurslardan belli bir yüzde okul müdürlerine kalıyor, bununla ek gelir elde ediyorlar. Özellikle büyükşehirlerde özel dersler çok yaygın olduğu için maaşın dışında bir ek gelir sağlıyor. Bir de Ege ve Akdeniz'de görev yapanlar bir şekilde turizm ile de uğraştığı için ek gelir artışı oluyor."

Araştırmaya göre sayıca az olan kadın müdürlerin ise neredeyse tamamı İç Anadolu bölgesinde özellikle de Ankara'da toplanmış durumda. Prof. Gümüşeli bu sonuç hakkında da "Kadın müdürlerin atanmalarında genellikle bürokrat olan eşlerinin konumu etkili" yorumu yaptı.

Muhasebe defteri tutuyorlar
* Şişli'deki okulda müdürlük yapan MY Oturduğumuz ev kira. Otomobili ise eşim emekli oldu, onun emeklilik ikramiyesi ile aldık, hala borcunu ödüyoruz.

* Kağıthane'de müdürlük yapan H.K 18 yıllık eğitimciyim, eşim de çalışıyor. Bir evimiz oldu ama ben yıllarca küçük firmaların muhasebe defterlerini tuttum. Aileler de katkıda bulundu. Maaşım 800 milyon lira, fazlalık olarak 160 milyon lira ek ders ücreti alıyoruz. Okullardaki kurslardan elde edilen gelirin yüzde 6'sını müdür, yüzde 7'sini iki müdür yardımcısı alır. Bu gelirin yüzde 15'ini vergi olarak öderiz.

* Esenler'de müdürlük yapan A.S Karı koca hazırladığımız bütçenin dışına hiç çıkmadık. Bütün harcamalarımızı kontrol ettik, bir simit bile alsak bunu yazıyorduk. Ben öğretmenlik yaptığım sürece muhasebe kayıtları tuttum, yaz tatillerinde değişik işlerde çalıştım. Kooperatife girdik Esenler'de bir daire aldık.

Nasıl ev ve araba aldım?
14 Yıllık eğitimci olan Kağıthane'deki ilköğretim okulu müdürü B.T., ev ve otomobiline maaşı ile değil ailesinin katkısıyla sahip olduğunu anlattı. Eşinin çalışmadığını, biri lisede okuyan iki çocuğu olduğunu belirten B.T., şöyle konuştu

"Benim maaşım çocukların okur giderlerini, mutfak masrafını karşılıyor. Ailem Erzurum'un köyünde hayvan ticareti yapıyorlar. Evimi ve otomobilimi onlar aldı, sürekli erzak yardımında da bulunurlar. Eşimin ailesi ise Trakya'nın köyünden. Evin bütün bakliyatı, peyniri, tereyağı hatta patatesi bile onlardan geliyor. Yaz tatillerinde ben yanlarına gidiyorum ve onlarla çalışıyorum."

7 yıldır müdürlük yaptığını belirten B.T., öğretmenlik yaptığı dönemde de ders saatleri dışında ek iş yaptığını söyledi "Kırtasiyeler için Tahtakale'den alışveriş yapıyordum ve oradan kazanç sağlıyordum, hafta sonları da bir arkadaşımın dükkanında çalışıyordum."

'Lojman bizi kurtardı'
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, eşinin ve kendisinin 23 yıl eğitimcilik yaptığını belirterek, nasıl bir ev ve otomobil sahibi olduğunu şöyle anlattı "23 yılın yarıdan fazlası köylerde geçti, lojmanlarda oturduk ve para biriktirdik. Sonunda kooperatife girerek ev alabildik. Otomobili banka kredisi kullanarak aldık. Şehirlerde yaşayıp, sadece müdürlük yapıp, ek iş bulmadan ya da ailelerden destek almadan, karı koca çalışmadan ne ev, ne de otomobil alınır.
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber