Üniversiteler arasında yapılan kalite sıralamasında ODTÜ birinci oldu

Haber Giriş : 03 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk defa bilimsel metotlarla üniversitelerin rankingi (kalite sıralaması) yapıldı.

Ranking çalışmasına göre Türkiye'nin en iyi üniversitesi Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) olurken, ikinci Boğaziçi gösterildi. Üçüncülüğü ise Bilkent ve İstanbul Teknik Üniversitesi paylaştı.

Kocaeli Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen ve Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hasan Arslan ile Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Soner Polat ve Tuğba Değirmenci tarafından yürütülen ranking çalışmasına göre best üniversiteler olarak nitelendirilen Türkiye'nin en iyi 10 üniversitesi şöyle: 1. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, 2. Boğaziçi Üniversitesi, 3. Bilkent Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, 4. Hacettepe Üniversitesi, 5. Ankara Üniversitesi, 6. Sabancı Üniversitesi, 7. İstanbul Üniversitesi, 8. Koç Üniversitesi, 9. Ege Üniversitesi, 10. Gazi Üniversitesi

Yard. Doç. Dr. Hasan Arslan, araştırmayı üniversite sınavına giren binlerce öğrenciyi girecekleri programlar hakkında bilgilendirmek ve daha doğru tercih yapmalarına yardımcı olmak amacıyla yaptıklarını belirterek, ?Yapılan araştırmada 1.200'den fazla survey (inceleme) mektubu rektörlere, dekanlara, bölüm başkanlarına ve kütüphane dokümantasyon dairesi başkanlarına yollandı. Mektuplara cevap verenler kendilerine göre en iyi üniversiteleri, fakülteleri ve programları listelediler. Ardından kendi üniversite, fakülte ve programlarını değerlendirdiler. Bu öznel değerlendirmelerin dışında, nesnel göstergeler de araştırma kapsamında kullanıldı. Nesnel göstergeler Fakülte Üretenliği, Fakülte Kaynakları, Kütüphane Kaynakları ve Mezuniyet Oranı başlıkları altında toplandı.? dedi.

Hasan Arslan araştırmanın sonuçlarını şöyle yorumladı: ?Türkiye'de üniversitelerin eğitim kalitelerinin arasında büyük fark bulunmaktadır. Üniversiteler belki siyasi iradeyle bir gecede kurulabilir. Ama üniversitelerin kalitesini artırmak ve rekabet edebilir bir üniversite haline getirmek çok uzun bir süre almaktadır. Var olan üniversitelerin de tek bir yasayla sınıflama yapmadan yönetilmesi, sıralamada yüksek çıkan üniversitelerin daha da gelişmesini engellemekte ve diğer üniversiteleri de kendi sınıfında olmayan üniversitelerle yarış etme zorluğunu beraberinde getirmektedir. Bu nedenle üniversiteler kendi aralarında sınıflandırılmalıdır.? Türkiye'deki üniversitelerin çoğunun kalitesiz olduğuna dikkat çeken Arslan, ?Hatta bu üniversitelerde görevli öğretim elemanlarının bir kısmı, kendi fakültelerini vasatın altında tanımlamışlardır. Bu vasatın altında tanımlanan fakültelerin mezunlarının bir kısmının öğretmen olma olasılığı, eğitimdeki niteliksizliği bir kez daha su yüzüne çıkarmaktadır.? şeklinde konuştu.

İLK 10'A GİREN ÜNİVERSİTELER

1. Ortadoğu Teknik Üniversitesi

2. Boğaziçi Üniversitesi

3. Bilkent Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi

4. Hacettepe Üniversitesi

5. Ankara Üniversitesi

6. Sabancı Üniversitesi

7. İstanbul Üniversitesi

8. Koç Üniversitesi

9. Ege Üniversitesi

10. Gazi Üniversitesi

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber