Türkiye için kötü senaryo geride kaldı

Merkezi İspanya'da bulunan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın CFO'su Jaime Saenz de Tejada, Türkiye'nin ekonomide doğru adımlar attığını söyledi. Ankara ile Washington arasında tansiyonun düşmesini işaret eden Tejada "Türkiye için en kötüsü geride kaldı" dedi. Öte yandan döviz haftanın ilk işlem gününde TL karşısında değer kaybetti. Son üç ayın en düşük seviyesine inen dolar günü 5.48'den kapattı

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 31 Ekim 2018 08:30, Son Güncelleme : 31 Ekim 2018 08:41
Türkiye için kötü senaryo geride kaldı

Döviz kuru haftanın ilk işlem gününde yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Dolar 5.48 seviyelerine euro ise 6.24 liraya kadar indi.

BIST 100 ise gün içinde 88 bin puana düşerek değer kaybetti. BBVA'nın CFO'suna göre, ABD ile ilişkilerin iyileşmeye hazırlanması ve hükümetin döviz krizi karşısında doğru adımları atmasıyla birlikte Türkiye için en kötüsü geride kaldığını söyledi.

Türkiye'de son dönemde dalgalı bir seyir izleyen piyasalar, dengeye girmeye çalışıyor. ABD'de S&P 500 ve Dow Jones Endeksleri yıl içerisindeki bütün kazançlarını geri aldı. Ayrıca ABD ve Çin ticaret savaşları, Brexit belirsizlikleri, küresel piyasalarda baskıyı arttırdı. BIST 100'de bütün bunların etkisiyle gün içinde 90 bin puanın altına indi. Özellikle kur tarafında hızlı bir iyileşmenin görülmesi, kötü senaryonun geride kaldığına işaret ediyor. BBVA'nın CFO'suna göre, ABD ile ilişkilerin iyileşmeye hazırlanması ve hükümetin döviz krizi karşısında doğru adımları atmasıyla birlikte Türkiye için en kötüsü geride kaldı. Jaime Saenz de Tejada, Bloomberg televizyonu ile gerçekleştirdiği bir mülakatta ABD'li rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmasının ABD ile ilişkilerin onarılmasına yardımcı olacağını belirtti. Garanti Bankası hisselerinin yüzde 49.85'ine sahip olan İspanyol bankası BBVA'nın, Saenz'e göre hisse senetlerini elden çıkarmak gibi bir planı bulunmuyor.

Dolar kuru haftanın ilk işlem gününe 5.56 TL seviyesinden başlarken, ilerleyen saatlerde 5.48 TL'ye kadar gerileyerek 09 Ağustos tarihinden beri en düşük seviyeyi gördü. Analistler, Avrupa piyasalarında risk iştahının artmasıyla Türk Lirası'na olan talebin arttığını belirtirken, dolar, öğlen itibarıyla 5.5038 TL seviyesinde hareket etti. 6.2554 TL'ye kadar gerileyen euroda aynı dakikalarda 6.2664 TL'de bulundu.

Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, yüzde 0.13 yükselişle 96.48 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi 1.1376 seviyelerinde gerçekleşti. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 18.08 seviyesinde bulunurken, 2 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 25.17 seviyesinde hareket ediyor. Bu hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklayacağı Enflasyon Raporu, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri takip edilecek.

5.35 SEVİYELERİNE KADAR ÇEKİLEBİLİR

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak enflasyon raporu ardından piyasada asıl olarak gelecek hafta açıklanacak enflasyon verisinin izleneceğini söyleyerek, "Enflasyona yönelik olarak iyimser bir beklenti hakim, hükümetin enflasyonla topyekün mücadele programı kapsamında yapılan indirimler ve geçen yıldan baz etkisi ile enflasyonda düşüş görülebilir. Bu da TL tarafına olumlu yansıyor" dedi. Diğer taraftan Rahip Brunson'ın serbest bırakılması ardından ABD'nin İran yaptırımları dahil bazı şeyleri değerlendirebilecekleri yönünde açıklamaları olduğunu hatırlatan Kavak, "4 Kasım'da başlaması beklenen ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından Türkiye'nin muaf tutulabileceğine yönelik beklentiler de TL'yi pozitif etkiliyor. Dolar/TL 5.50'nin altına inerse 5.45-5.35 seviyelerine çekilme devam edebilir" diye konuştu.

AĞUSTOS AYINDAN BERİ EN KÖTÜSÜ

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0.38 değer kazancıyla 90.883,69 puandan başladı. Yeni haftaya sınırlı alımlarla başlasa da endeks yeniden düşüşe geçti. Gün içinde 88.630 puanı gören endeks, kayıp yaşadı. Bu seviyeler en son 20 Ağustos tarihinde görülmüştü. Analistler, Brezilya'da seçim sürecinin sona ermesi ve sandıktan serbest ekonomi yanlısı Jair Bolsonaro'nun çıkmasının gelişen piyasalar açısından olumlu olduğunu ifade ederek, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin iyimserlik ve gerileyen döviz kurlarının da yurt içi piyasalarda alımları desteklediğini kaydetti. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 90.000-95.000 bandının kısa vadede etkili olabileceğini, gün içinde ise 92.500 seviyesinin direnç konumuna geldiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber