Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı: Cumhurbaşkanımdan müsaade istedim!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, yerel seçimlerdeki adaylığı konusunda ilk kez net konuştu: Şimdi genel merkezin çağırıp aday değilsin gibi bir durum söz konusu değil kesinlikle yanlış bilgi. Benim şahsi kendi sebeplerimi, Sayın Cumhurbaşkanına arzım söz konusu, kendisinden affım söz konusu. Fakat Cumhurbaşkanım beklememi, çalışmalarımdan çok memnun olduğunu söyledi ve ben şu an Cumhurbaşkanımın kararını bekliyorum.

Haber Giriş : 31 Ekim 2018 14:12, Son Güncelleme : 31 Ekim 2018 14:17
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı: Cumhurbaşkanımdan müsaade istedim!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi: Cumhurbaşkanımdan müsaade istedim!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, yerel seçimlerdeki adaylığı konusunda ilk kez net konuştu: "Şimdi genel merkezin çağırıp aday değilsin gibi bir durum söz konusu değil kesinlikle yanlış bilgi. Benim şahsi kendi sebeplerimi, Sayın Cumhurbaşkanına arzım söz konusu, kendisinden affım söz konusu. Fakat Cumhurbaşkanım beklememi, çalışmalarımdan çok memnun olduğunu söyledi ve ben şu an Cumhurbaşkanımın kararını bekliyorum."


31 Martta yapılacak olan yerel seçimler öncesinde adaylığı konusunda söylentiler olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Ajans Urfa ve Gazete İpekyol'a yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu.

Adaylık konusunda kendisine iletilen 'Aday değilsin' yönünde bir durumun olmadığını aktaran Çiftçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararını beklediğini ifade ederek, "Şimdi genel merkezin çağırıp aday değilsin gibi bir durum söz konusu değil, kesinlikle. Benim şahsi kendi sebeplerimi, Sayın Cumhurbaşkanına arzı söz konusu, kendisinden affım söz konusu. Fakat cumhurbaşkanım beklememi, çalışmalarımdan çok memnun olduğunu söyledi ve ben şu an cumhurbaşkanımın kararını bekliyorum. Bu karar hangi yönde olursa, bu o yönde karar alınacak. Çünkü benim en üst düzeyde Genel Başkanım, Cumhurbaşkanım Sayın Recep Tayyip Erdoğan" dedi.

'1 AY İÇERİSİNDE NETLEŞECEK'

Kendisine devam etmesi yönünde tebliğ gelirse buna uyacağını dile getiren Nihat Çiftçi, sebeplerinin kabul edilmesi durumunda ise yine gerekeni yapacağının altını çizdi. Çiftçi, "Bir insanın sağlık sıkıntısı olabilir, doğru. Ama bu noktada memleket için, "Hayır, devam edeceksiniz, size ihtiyaç var" diye partimin Genel Başkanı bunu tebliğ ederse, bu yönde. "Hayır teşekkür ediyoruz, sizin sebebinizi geçerli kabul ettik tamam" derse, bu defa bu noktada yine aynı şekilde buna uyarak gerekeni yapacağım. Sadece cumhurbaşkanımızın kararı geciktiği için herkes bu konuda yorum yapıyor. Ben kamuoyuna açık bir insanım, bunu yanımda da bırakabilirdim. Fakat benim çalışma arkadaşlarım var, meclis üyelerim var, meclis başkan vekilim var, benimle birlikte bu şehre hizmet veren insanlar var. Ben bu fikri bu arkadaşlarıma açıkladım, açıklayınca farklı farklı konular konuşulmaya başlandı. 1 ay içerisinde her şey net bir şekilde sonuçlanacak. Hizmetimizin, çalışmamızın, kurumumuzun başındayız. Bu şehre hizmet ediyoruz. Ben hiçbir zaman ne bir mevki için hizmet ediyorum, ne bir korku için hizmet ediyorum, ne bir şahıs için hizmet ediyorum. Şehri sevdiğim için, aklım bastığı için bu şehre hizmet etmeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

"BU ŞEHRİN İMKANLARI VAR!"

Öte yandan Yerelde Kalkınma ile ilgili hedefledikleri projelerden ve amaçlardan bahseden Çiftçi, "Önümüzdeki dönemleri ilgilendiren bir konu. Felsefe olarak şu, bu şehrin turizmde, şehircilikte, tarımda, insan kaynağında, doğa ve turizm alanında imkanları var. Bu imkanları şehrin kalkınmasında rolü olması lazım. Aynı şekilde sanayide, bu kalkınma modelinde yerelden başlamak lazım, sorumluluk almak lazım. Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak biz bu sorumluluğu aldık, başladık. Gıda OSB'ye ortak olduk, yönetim kurulu başkan vekilliği görevini aldık. Gıda OSB'nin altyapısının sanayiye ait olmasına rağmen, Büyükşehir olarak biz ham su götürme projesini başlattık. Tekno kent üniversite bünyesinde kurulmuş, tekno kente ortak olduk. Tekno kenti insan kaynağı anlamında programlama, tasarım için bir proje gerçekleştirdik ve üniversite ile ortak olduk" diye konuştu.

"HEP BİRLİKTE HEDEFE ULAŞMALIYIZ"

Yapılacak çalışmalarda 'ortak çalışmaya' vurgu yapan Çiftçi, "Turizm anlamında yapılacak çok şey var, konu o kadar geniş ki, hepsine hakimiyet var ama zaman açısından. Sadece turizm noktasında, biz surlarımızı ortaya çıkarmak istiyoruz, sur içerisindeki tüm evleri, hanları, sokakları iyileştirip tarihi bir fonksiyon vermek istiyoruz. Bakırcılar çarşısıysa orası bakırcılar, halıcılar çarşısıysa halıcılar, tespihçiler, isotçular. Evlerimizde kentsel gelişim planımızı yapıyoruz. Hiç tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde bizzat bu yapıları koruyacak, ayağa kaldıracak. Ama bu yapıların yaşaması lazım, ne olarak butik otel, restorant, kültür evi, isot evi, fıstık evi olarak. Ticari amaçlıda kullanılacak ki canlılık olacak. Ama bunlar iç içe karmakarışık değil. Hangi evin hangi fonksiyonla kullanıldığını bileceğiz. Hanlar aynı şekilde, restore edilecek. Barutçu hanı kurmuş olduğumuz turizm şirketi tahsis ettik, o şirket artık buna yön verecek. Bu şirket kimlerden oluşuyor, tüm kurum kuruluşlardan, belediyelerimiz, valilik, esnaf sanatkarlar birliği. Profesyonellerle siz çalışmadığınız zaman, turizm anlamında ben ayrı şekilde çalışma yapmıyorum, valilik ayrı, ilçe belediyeleri ayrı şekilde çalışma yapıyor hedefe ulaşamıyoruz. Hep birlikte hedefe ulaşabilmemiz için ortak bir yapı ama profesyonel bir yapı. İşte bu şirket buraları fonksiyonel yapacak" açıklamasında bulundu.

"YERELDEN KALKINACAĞIZ"

Şanlıurfa'nın ilçelerinde de benzer çalışmaların yapılacağını söyleyen Çiftçi, "Bu bir kalkınma modeli olacak, neden kalkınma modeli olacak. Sadece turizm derken, Şanlıurfa'nın içini söyledim. Harran kentsel tasarımı yapılacak, kubbe evler aynı şekilde, kazı çalışmalarına destek veriyoruz. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra biz şehir olarak,kültür turizmi olarak UNESCO'ya girebiliriz. Bununda çalışmalarına başladık, bizden istenen kriterler neyse ona göre hareket edeceğiz. Bu sadece turizm alanı, daha bunun turizm yolu dediğimiz inanç merkezlerimizin sorunlarını çözeceğiz. Şu an Eyyüp Peygamber'in etrafının projesini yapıyoruz. 2 büyük projeyi birbirine bağlayacağız. Eyyüp Nebi'yi bitirdik. Viranşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediye başkanlığı ihale aşamasında. inanç merkezlerimizi de ayağa kaldıracağız. Zaten Göbeklitepe'ye ait tüm çalışmalar bitti, UNESCO Kültür miras Listesi'ne dahil edildi. Bunları bitirdikten sonra 6 milyon gelir bu şehir, 6 milyon. Tabi bunun yanında otelcilik gelişecek, yatırımlar, özel sektörün önünü açmamız gerekiyor. Şehri böyle kalkındırabiliriz, şehri turizm açısından geliştireceğiz" diye konuştu.

"GECEKONDU, BİZİM GERÇEĞİMİZ"

Kalkınma noktasında gecekondu yapılarına yönelik çalışmaların olacağını belirten Çiftçi, "Şehircilikle ilgili kenar mahallelerin üçte ikisi maalesef gecekondu Gerçeğimizle yüzleşmemiz lazım. Bir gelişecek olan bölüm var imarlı bölüm, bu dağ eteğidir, Maşuktur, Aşuktur. tarıma uygun olmayan alanlar orası, planlı alanlar orası. Bunu ben tercih etmiyorum. Diğer nokta tarihi alanlar, turizme açılacak. Diğer alan gecekondular, işte onu da yapmış olduğumuz çalışmayla Aşuk Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesiyle, belediyemiz 60 milyon TL şehir planlamayı, bu planda kalkacak. Yakubiye, Osmanlı, Karakoyun, Hızmalı,Yeşildirek, Ahmetbahçıvan mahallesi öyle. Ev istemiyorsanız oradaki kaynağı nakite dönüştürmek suretiyle, zaten kanunen başka yerde kullanamıyoruz. Bakanlar kurulu onun için bu 5 bin dönüm yeri bize verdi. Al buyur diyeceğiz paranız, evi de yıkacağız. Ona kaynak oluşturabilmek için, bu da kentte gecekonuduyu bitirdiniz, tarihi şehri onardınız, tasarım verdiniz, fonksiyon verdiniz, turizme kazandırdınız. Yeni şehri de altyapıyla ilgili yeni imar planlamalarıyla güzelleştirdiniz. Urfa'yı şehircilik anlamında geliştirecek projeler, uzmanlarla çalışıldı. Anlaşılması için 1 yıl geçmesi lazım, 1 yıl sürekli konuşmamız lazım. Bir programla, bir lansmanla ben bunu kamuoyuna anlatamam" diyerek sözlerine son verdi.

Özlem DİKMEN-Mustafa PAYIK/AJANS URFA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber