Eren Erdem'in tutukluluk halinin devamı istendi

Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem'in, yargılandığı FETÖ davasında, tutukluluk halinin devamı istendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2018 17:02, Son Güncelleme : 02 Kasım 2018 17:03
Eren Erdem'in tutukluluk halinin devamı istendi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık darbe girişiminde, yasa dışı ses kayıtlarını servis ettiği dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem ile gazetenin sahibi Turan Ababey'in de aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı davada cumhuriyet savcısı, tutuklu sanık Eren Erdem'in bu halinin devamına karar verilmesini istedi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yapılan duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık Mehmet Bozkurt, 6 yıl önce Silivri'de yapılan Ergenekon davasında ceza aldığını, demokrat ve bağımsız bir gazete kurulacağı düşüncesiyle Aydınlık gazetesindeki görevinden ayrılıp, Karşı gazetesine geçerek burada yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendiğini söyledi.

Firari sanıklar Murat Kazancı ve Ufuk Emin Köroğlu'nu eleştiren Bozkurt, "FETÖ firar etmiş bu dosyada. Mahkemeye çıkmak yerine kaçmışlar. Yargılanmak da bize kaldı. Kazancı'nın savcılıkta FETÖ'cü olduğunu duyunca şoka girdim. Telefonumdan interneti paylaştığım Murat Kazancı'nın benim internetimden FETÖ'nün şifreli haberleşme programı ByLock'a bağlandığı da savcılıkça tespit edildi." diye konuştu.

Kazancı'nın, Hrant Dink cinayeti kapsamında tutuklu olan eski Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün ile kendisini görüştürmek istediğini ancak görüşmediğini ifade eden Bozkurt, etraflarına FETÖ'cülerin girmeye çalıştığını sonradan anladığını kaydetti.

Mahkeme başkanı, firari sanıklardan Onur Kala'nın yakalandığını ve Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde çıkarıldığını belirterek bu sanığın, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandığını açıkladı.

SEGBİS aracılığıyla savunma yapan Kala, ByLock kullanıcısı olmadığını savunarak, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Tüm sanıkların savunmasını tamamlamasının ardından mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, kuvvetli suç şüphesi ve bazı delillerin toplanmamış olması gerekçesiyle tutuklu sanık Eren Erdem'in bu halinin devamı yönünde karar verilmesini talep etti.

Yakalanan sanık Onur Kala'nın tutuklanmasını talep eden savcı, sanık Alaaddin Akkaşoğlu'nun dosyasının ayrılmasını istedi. Duruşma mütalaaya karşı sanık ve avukatların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

BİRLEŞEN İKİ İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, FETÖ'nün 17-25 Aralık darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettiği dönemin Karşı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem hakkında, "üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek", "goreve ilis,kin sırrın ac,ıklanması" ve "gizliligin ihlali" suçlarından 22 yıla kadar hapis istemiyle 11 Mayıs'ta iddianame hazırlanmıştı.

İddianameyi 21 Mayıs'ta kabul eden İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 19 Eylül'de yapılmasına hükmederek, sanık Eren Erdem hakkında yurtdışına çıkış yasağı koymuştu.

Erdem, aynı gün Almanya'ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelmiş ancak hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle gidişine izin verilmemişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanık olarak yargılanan ve 24 Haziran seçimleri öncesi aday gösterilmeyince kaçma girişiminde bulunduğu iddiasıyla havaalanında engellendiği belirtilen Erden Erdem hakkında, kaçma şüphesi nedeniyle 28 Haziran'da yakalama kararı talebinde bulunmuştu.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın talebini kabul ederek sanık Erdem hakkında yakalama kararı çıkarmış, 29 Haziran'da gözaltına alınan Erdem tutuklanmıştı.

Yine başsavcılıkça, FETÖ'nün 17-25 Aralık yargısal darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettikleri gerekçesiyle, kapatılan Karşı gazetesinin sahibi ve 10 çalışanına yönelik de iddianame hazırlanmıştı.

Karşı gazetesi çalışanlarına yönelik hazırlanan iddianamede, 7 sanığın örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu belirtilirken, firari sanık Ufuk Emin Köroğlu ve Değer Özergün'ün, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" ve "terörle mücadelede görev almıs, kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayarak hedef gösterme" suçlarından 8 yıl altışar aydan on sekizer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Sanıklardan Alaaddin Akkaşoğlu, Mehmet Aydoğmuş, Onur Kala, Murat Kazancı ve Emrah Direk'in, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Kutlu Esendemir'in "silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapse mahkum edilmesi öngörülmüştü.

İddianamede etkin pişmanlık hükmünden yararlandırılması istenen sanıklar kapatılan gazetenin sahibi Turan Ababey, Emre Erciş ve Mehmet Bozkurt'a "silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ceza verilmemesi talep edilmişti.

İddianamenin kabulüne karar veren İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, Eren Erdem hakkında açılan davayla birleştirilmesine hükmederek dosyayı İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Birleştirme kararını onaylayan İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılması gerektiğine hükmetmiş, mahkemeler arasındaki uyuşmazlık nedeniyle dosya, davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmişti.

İstinaf mahkemesi de yargılamanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılmasına karar vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber