Sezer referandum dedi, kulislerde yeni bir iddia ne?

Haber Giriş : 15 Haziran 2007 13:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliği paketini referanduma götürme kararı aldı. Şimdi gözler hükümette ancak AKP'nin yine Cumhurbaşkanı'nın önünde olan ve referandum süresini kısaltarak 22 Temmuz'da iki sandığı halkın önüne aynı anda koyma planından vazgeçtiği bildiriliyor...

ÇANKAYA'DAN YAPILAN AÇIKLAMADA ŞÖYLE DENİLDİ:

"Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER, 5678 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u, Anayasa'nın 175. maddesi uyarınca, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermişlerdir.

Sayın Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nde dava açacaklarını ifade etmişlerdir"

Paketin ikinci oylamasında birinci madde oylanırken 366 oy çıkmıştı. Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvuruda 367 bulunamadığını gerekçe göstererek paketin kabul edilmesi sırasında şeklen hata yapıldığını ve iptalini isteyeceği bilidirildi.

Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerinin iptali için ancak şeklen başvuru yapabiliyor.

PAKETTE NELER VAR

İki kez Meclis'te görüşülen ve aynen Köşk'e gönderilen Anayasa değişikliği paketinde şu düzenlemeler yer alıyor;

Genel seçimlerin 4 yılda bir yapılması, Meclis'in, yapacağı seçimler dahil, Genel Kurul'da bütün toplantılar üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.

Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi, 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde de boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak

Referandum nasıl yapılacak?

Sezer, Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de içeren Anayasa değişikliği paketini referandum için Başbakanlığa gönderdi. Bu durumda 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandığın konulabilmesi için referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa önem taşıyor. Sezer'in bu yasayı inceleme süresi ise 18 Haziran'da dolacak. Sezer'in bu yasayı veto etmesi halinde, 3 Haziran'da beşinci yasama yılını tamamlayarak dağılan TBMM'nin yeniden toplanıp vetolu referandum yasasını görüşmesi gerekiyor. Ancak, milletvekili aday listelerinin açıklanmasının ardından Meclis'in yeniden toplanması oldukça zor görünüyor.

AKP MECLİS'İ TOPLAMAYI DÜŞÜNMÜYOR

İktidar kulislerinden sızan bilgiye göre; AKP, Meclis'in yeniden toplanması konusunda bir girişimde bulunmayı düşünmüyor. Diğer taraftan CHP cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürerek, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngören 1. maddenin oylanmasında 367 oy çıkmadığı için Anayasa değişiklik paketinin tümünün iptalini istemişti. Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin başvurusu doğrultusunda karar vermesi ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini içeren paketin tümünü iptal etmesi durumunda cumhurbaşkanını 22 Temmuz'dan sonra oluşacak yeni Meclis seçecek.

Yeni seçilecek Cumhurbaşkanı için, Anayasa değişiklik paketinin belirlenmesinde gerek Cumhurbaşkanı Sezer, gerekse Anayasa Mahkemesi'nde çıkacak kararlar önem taşıyor.

YENİ BİR İDDİA

Siyasi kulislerde dolaşan iddiaya göre Sezer, CHP'nin, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açtığı davanın gerekçelerini gösterecek. Sezer'in, ?Anayasa'da değişiklik yapan 5660 sayılı kanunun ikinci görüşmesinde oluşturulan Anayasa'ya aykırı eylemli iç tüzük düzenlemeleri aykırılık içeriyor. Anayasa değişikliği teklifindeki 1. madde 367'yi bulamamıştır? diyeceği ve değişikliğin ?TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri geçersizdir? şeklinde açıklama yapması dillendiriliyor.

ajanslar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber