Çevre dostu labaratuvar ürünleri

Erzurum'da üç billim insanı laboratuvar malzemelerindeki toksik atıklardan kurtulmak için başlattıkları çalışmada önemli bir keşfe imza attı. Bilim insanları malzemelerdeki zararlı kimyasalları ayıklayarak yerine doğal maddeler ekledi. İlk testlerini ise ürünü gönderdikleri Türkiye'nin dört bir yanındaki meslektaşları yaptı. Olumlu sonuçlar alınan çalışmayla laboratuvarların zehirli atık üretiminin önüne geçilmesi hedefleniyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 26 Kasım 2018 08:25, Son Güncelleme : 26 Kasım 2018 08:15
Çevre dostu labaratuvar ürünleri

Erzurum'da 3 akademisyen, moleküler biyoloji ve genetik alanında yaptığı çalışma sonucu, laboratuvarda kullanılan ürünlerin içerisine zarar verici maddeler yerine doğal maddeler ekleyerek 'çevre dostu laboratuvar ürünleri' geliştirdi.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde görevli doktor öğretim üyeleri Ömer Faruk Karataş, Serkan Örtücü ve Elanur Aydın Karataş, laboratuvar araştırmalarında kullanılan ürünlerin içerisindeki zararlı maddelere ilişkin çalışma başlattı. Üniversitede çalışmalarına devam eden 3 akademisyen, laboratuvarlarda kullanılan ürünlerdeki zararlı petrol kaynaklı kimyasal madde olan sodyum dodesil sülfatı çıkararak yerine doğal ve toksik etkisi bulunmayan biyosürfektan maddesi koymak için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Petrol kaynaklı kimyasal ürünlerin oluşturduğu toksik zararlardan arındırılan laboratuvar ürünleri ülkedeki birçok akademisyene test ettiren ekip, yaptıkları çalışma ve ürünleri hakkında olumlu geri dönüşler aldı. Dr. Öğretim Üyesi Ömer Faruk Karataş, "Temel amacımız moleküler biyoloji ve genetik alanındaki araştırmalarda kullanılan ürünlerin en azından bir kısmını kendi imkanlarımızla yerli ve milli üretip son kullanıcı olan bilim insanlarına hızlı ve ucuz şekilde ulaştırabilmektir" dedi.

Kimyasal maddelerin aynı şekilde insan vücudunda da zararlara yol açtığına işaret eden Karataş, "Ürünlerdeki petrol kaynaklı kimyasal maddelerin yerine tamamen ekolojik ve organik kaynaklı yenilenebilir olan alternatif madde kullanmayı düşündük. Çalışmalarımıza başlayarak ürettiğimiz ürünler, içeriğindeki kimyasal petrol kaynaklı maddeyi çıkartıp yerine tamamen organik madde koyduğumuz zaman toksik özelliklerinden arındırılmış, çevre dostu haline geldi. Bu ürünleri etkinlik bakımından muadilleriyle karşılaştırdığımızda, kesinlikle çok daha verimli sonuçlar veriyor ve dünyada ilk olma özelliğine sahip" ifadelerini kullandı. Dr. Öğretim Üyesi Elanur Aydın Karataş ise laboratuvarlarda kullanılan ürünlerin içerisinde petrokimyasal sodyum dodesil sülfat maddelerini gördüklerini aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber