Yargıtay: Telefon kartı kopyalama bilişim suçu

Haber Giriş : 19 Haziran 2007 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ankesörlü telefon kartlarına barkod ve bant yapıştırarak usulsüz kontör yüklenmesi ve bu kartların kullanılmasını ''bilişim suçu'' olarak niteledi.

Edinilen bilgiye göre, Düzce Asliye Ceza Mahkemesi, 500 civarında eski manyetik ankesörlü telefon kartına barkod ve teyp bandı yapıştırarak, usulsüz biçimde kontör yüklediği ve kullandığı iddiasıyla yargılanan sanığı, eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 521/b maddesinde tanımlanan ''hırsızlık'' suçu uyarınca 520 YTL ağır para cezasına çarptırdı.

Katılan Türk Telekom'un temyiz istemini görüşen Yargıtay 6. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bozma gerekçesinde, sanığın telefon kulübelerinden topladığı kullanılmış manyetik telefon kartlarının üzerine barkod ve bant yapıştırarak kontör yükleyip kullandığı anlatıldı.

Eylemin, sahte kartların telefon kulübelerinde bulunan bilgileri otomatik sistemle çalışan telefon cihazlarında kullanma olarak gerçekleştiğine işaret edilen kararda, eylemin eski TCK'nın 525/b-2. maddesinde tanımlanan ''bilgileri otomatik işleme tabi tutmuş bir sistemi kullanarak, kendisi veya başkası lehine hukuka aykırı yarar sağlama'' suçu kapsamına girdiği belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etti. Suça konu kartların telefon makinesinin görüşmeye açılmasını sağlamaktan başka işlevi bulunmadığı belirtilen itirazda, eylemin ''karşılıksız yararlanma'' suçu olduğu savunuldu ve Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin de bu yönde kararları bulunduğu anımsatıldı.

Ankesörlü telefonlarının bir bilişim sisteminin ünitesi olmadığı anlatılan itirazda, bu nedenle sahte telefon kartlarıyla haksız yere konuşma yapma biçimindeki eylemin, bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girilip yarar sağlanması olmadığı ifade edildi.

İtirazı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gerekçelerini yerinde görmedi.

Kurul, eylemi Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nin bozma gerekçeleri doğrultusunda ''bilişim suçu'' kapsamında değerlendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber