ABD Merkez Bankası'nın faiz krizi TL'ye yaradı

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'in para politikasını gevşetme yönündeki açıklamaları, dolarda küresel kayba neden oldu. Kur tüm dünya para birimleri karşısında düşüşe geçerken, en fazla kaybı TL karşısında yaşadı. Açıklamalar sonrasında dolar 5.24 seviyesinden, en düşük 5.13 liraya kadar düştü. Euro ise 5.84 liraya geriledi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 30 Kasım 2018 13:40, Son Güncelleme : 30 Kasım 2018 17:08
ABD Merkez Bankası'nın faiz krizi TL'ye yaradı

ABD Federal Rezerv Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapılan eleştirilerin ardından faiz oranlarını yükseltme politikasını izlemeye devam edeceğini açıkladı. New York'ta katıldığı bir konferansta konuşan Powell "Faiz oranları hala tarihsel standartlara göre düşük" dedi. Powell, kademeli faiz artışlarının etkisinin belirsiz olduğunu ve bunları görmek için bir yıl ya da daha uzun bir süre beklenmesi gerekebileceğinin altını çizdi. Bu açıklamaların ardından dolar tüm para birimleri karşısında değer kaybına uğradı. Bu kayıpla birlikte dolar karşısında en fazla kazanan TL oldu. Powell "Faiz oranları geçmişle karşılaştırıldığında hala oldukça düşük ve ekonomi için nötr düzeyin altında, geniş bir aralıkta kalmaya devam ediyor" dedi. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz oranlarının hangi düzeyde olması konusunda önceden belirlenmiş bir fikri olmadığını ve komitenin ekonomik ve finansal koşulların gelişimi üzerine politika kararları vereceğini söyledi. FOMC'nin ve kendisinin, ABD ekonomisi tahminlerinin güçlü büyüme yönünde olduğunu belirten Powell, sözlerini şöyle sürdürdü: "FOMC katılımcılarının öngörüleri, bizim durum değerlendirmelerimize bağlı olsa da şu an önceden belirlediğimiz bir politika planımız yok. Ekonomik ve finansal verileri yakından takip edeceğiz ve her zaman olduğu gibi para politikaları kapsamında vereceğimiz kararlar ekonominin güçlü büyümesi ve değişen iş ve enflasyonla doğru orantılı olacak." Önceki günü 5.24 seviyesinde kapatan kur. Dün 5.13 seviyesine kadar gerileyerek 7 Ağustos'tan bu yana en düşük rakamı gördü. Böylece kurun gün içi düşüşü yüzde 1.25 civarında gerçekleşti. Euro/TL en düşük 5.84'e gelirken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dünü 95.064 puandan tamamladı.

TRUMP: EKONOMİK POLİTİKALARI ZAYIFLATIYOR

Birçok yatırımcı Powell'ın açıklamalarını FED'in 3 yıllık sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaşmakta olduğunun sinyali olarak nitelendirdi. Powell'ın para politikasını gevşetme yanlısı ifadeleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Powell'a yönelik eleştirilerini artırdığı sırada geldi. Trump, FED'in faiz artırımlarının ekonomik ve ticari politikaları zayıflattığını öne sürerek eleştiriyor. Powell'ın bu açıklamalarıyla gelişmekte olan para birimlerinde de değer kazancı görüldü. Eylül ayında FED'in Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (FOMC) faizi 0.25 puan artırma kararı almıştı. Bu, 2018'in üçüncü faiz artırımıydı.

FAİZE 2019'DA ARA VEREBİLİR

Şeker Yatırım analizinde şu değerlendirmeye yer verildi: "ABD Başkanı Trump'ın FED'e yönelik eleştirileri sonrası Powell'dan çok güvercin açıklamalar gelirken, hem global hem de gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı yükseldi. FED'in 2019'da faiz artırımlarına ara verebileceği beklentisi güçlendi. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Dolar/TL 5.22'li seviyelerde zorlanıyordu, bu sabah gelinen 5.20 seviyeleri destek konumuna geldi. Türkiye-ABD ilişkileri iyi yönde ilerlerken, diyalog pencereleri korunuyorken bu seviyenin altını bekliyorum. Piyasalar asıl olarak G20 toplantısını bekliyor. Ticaret savaşları ortamında Trump'ın Çin ile görüşmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak temaslar izlenecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber