Ajandada rüşvet notları...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Haziran 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'de ihaleye fesat karıştırmak, tehdit, silahla yaralama, işyeri kurşunlama olaylarına karıştıkları gerekçesiyle yakalanan 14 kişiden, tutuklanıp ilk duruşmada tahliye edilen 7'si arasında bulunan M.N.T.'nin ajandalarındaki rüşvet notları üzerine 12 icra müdürü ve müdür yardımcısı hakkında ?rüşvet almak' suçundan dava açıldı. Ajandasında rüşvetleri ?çorba parası' ve ?avanta' adı altında not ettiği belirtilen M.N.T.'nin de rüşvet vermekten yargılanması istendi.

Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler'in talimatıyla harekete geçen polis ihaleye fesat karıştırdıkları, ihaleye girenleri tehdit ettikleri, silahla yaralama, işyeri kurşunlama olaylarını gerçekleştirdikleri iddiasıyla, CHP İl Genel Meclisi Üyesi M.Ş.B.'nin de aralarında bulunduğu 14 kişiyi yakaladı. 7'si tutuklu 14 sanık hakkında İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde ?Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak. İhaleye fesat karıştırmak' suçlarından 18'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıklar yapılan ilk duruşmada tahliye edildi.

M.N.T.'den ele geçilen 8 ajandayı inceleyen Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yaşar Özer Bölükbaşı, ilginç notlarla karşılaştı. Bölükbaşı, ajandada çoğunluğu adliyede görevli icra müdürleri ve yardımcılarına, işleri kolaylaştırmaları karşılığında ?avanta' ve ?çorba parası' adı altında rüşvet verildiği notlarına rastlayınca ikinci bir dava açtı.

Soruşturmayı tamamlayan Başsavcı Vekili Bölükbaşı, hazırladığı iddianamede, M.N.T'nin ev ve işyerinde yapılan aramada 8 ajanda ele geçirildiğini belirtti. Bu ajandalarda, İzmir Adliyesi'nde görevli bazı icra müdür ve yardımcılarının çalıştığı icra müdürlüklerinin dosya numaralarından yapılan satışlar için, kendilerine belli miktarlarda ?avanta' ve ?çorba parası' adı altında paralar verildiğinin kaydedildiğini vurguladı. Ajandalardaki notlardan, hangi icra müdürlerine, hangi dosyalar için rüşvet verildiğinin dosya numaralarıyla birlikte belirlendiğini, icra müdürlüklerinden istenen bu dosyaların incelenmesiyle, tümünde gayrimenkul satışı yapıldığının görüldüğünü kaydetti. Satışı yapan müdür ve yardımcılarının da tespit edildiğini belirtti.

Başsavcı Vekili Bölükbaşı, sanıklardan 1'inci İcra Müdür Yardımcısı T.H.A., 2'inci İcra Müdürü S.D., 3'üncü İcra eski Müdür Yardımcısı emekli Ü.A., olay tarihinde 3'üncü İcra Müdürü şimdi ise 8'inci İcra Müdürü olan M.K., 4'üncü İcra Müdür Yardımcısı H.K., olay tarihinde 6'ıncı İcra Müdürü şimdi 15'inci İcra Müdürü olan F.Ş., 7'inci İcra eski Müdür Yardımcısı emekli C.K., olay tarihinde 9'uncu İcra Müdür Yardımcısı şimdi ise 19'uncu İcra Müdür Yardımcısı K.G., 13'üncü İcra eski Müdürü emekli İ.H.S., 15'inci İcra Müdür Yardımcısı D.K., 15'inci İcra eski Müdür Yardımcısı emekli B.C., 16'ıncı İcra Müdür Yardımcısı N.E. hakkında ?rüşvet almak'tan her suç için suçlarından 12'şer yıl, M.N.T.'ye de 16 ayrı ?rüşvet vermek' suçundan toplam 192 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.

Tümü tutuksuz olan, suçlamayı kabul etmeyen, görevlerini sürdüren icra müdürleri ve müdür yardımcıları ile M.N.T.'nin yargılanmasına, adli tatilin ardından İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacağı belirtildi.

AJANDALARDAKİ RÜŞVET NOTLARI

M.N.T'nin ajandalarında yer alan ve 1999 ile 2005 yılları arasında kime ne kadar rüşvet verildiği ile ilgili notlardan bazıları şöyle:

2'inci İcra Müdürü S.D.'ye 240 YTL çorba parası, 40 YTL çorba; 9'uncu İcra Müdür Yardımcısı K.G.'ye 500 YTL avanta çorba; 3'üncü İcra Müdürü M.K.'ye 200 YTL, 40 YTL avanta parası; 4'üncü İcra Müdür Yardımcısı H.K.'ya 10 YTL çorba, 20 YTL çorba, 20 YTL memur avanta; 13'üncü İcra Müdürü İ.H.S.'ye 100 YTL çorba parası; 16'ıncı İcra Müdür Yardımcısı N.E.'ye 2 bin YTL çorba, 2 bin YTL çorba verilecek; 1'inci İcra Müdür Yardımcısı T.H.A.'ya 100 YTL İcra müdürü çorba, 40 YTL çorba; 6'ıncı İcra Müdürü F.Ş'ye 40 YTL çorba; 7'inci İcra Müdür Yardımcısı C.K'ya 20 YTL memur çorba

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber