4 milyon kişi güneş enerjisi kullanıyor

Haber Giriş : 22 Haziran 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu sonuç bildirgesine göre, Türkiye'nin brüt güneş enerjisi potansiyeli 87.5 milyon ton eşdeğer petrol (MTEP) olarak belirlendi. 87.5 MTEP'in, 26.5 MTEP'nin ısı üretimine, 8.75 MTEP'nin ise elektrik enerjisi üretimine elverişli olduğu kaydedilen bildirgede, ?Türkiye'nin yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saattir. Türkiye bu enerjinin sadece yüz binde ikisinden yararlanabiliyor? denildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın Düzenlediği ?III. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu?nun sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgeye göre, Türkiye, enerjide yüzde 74 gibi yüksek bir oranda dışa bağımlı. Resmi kurumların yapmış olduğu uzun vadeli projeksiyonlarda ise dışa bağımlılık oranının 2010'da yüzde 71, 2015'de yüzde 68, 2020 yılı için yüzde 70'ler seviyesine olacağı tahmin ediliyor. 2006 yılında Türkiye'nin toplam enerji tüketimi 93 milyon ton eşdeğer petrol (MTEP) olarak gerçekleşti. Tüketim oranı ise her yıl yüzde 5 civarında artarken, geçen yıl enerji ithalatı için 28.5 milyar dolar ödendi. Bu değer toplam ihracatın yaklaşık bir bölü dördüne karşılık geliyor. Bildirgede, artan enerji ihtiyacının ucuz, sürekli ve güvenli bir şekilde karşılanmasında yaşanan zorlukların, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri haline geldiği kaydedildi.

Bildirgede, ?Temiz ve tükenmez bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi açısından Doğu Karadeniz hariç bir güneş ülkesi diyebileceğimiz Türkiye'nin yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2 bin 640 saattir. Bu oran günlük 7.2 saate karşılık geliyor? denildi.

Türkiye'nin brüt güneş enerjisi potansiyeli 87.5 milyon ton eşdeğer petrol (MTEP) olarak belirlendiği belirtilen bildirgede, bunun 26.5 MTEP'nin ısı üretimine, 8.75 MTEP'nin ise elektrik enerjisi üretimine elverişli olduğu ifade edildi. Bildirgede, bu verilerin güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin bir ülke olduğunun göstergesi olduğuna işaret edilirken, bu enerjinin sadece yüz binde ikisinden yararlanıldığının altı çizildi.

4 MİLYON KONUT GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIYOR

Şu anda 18 milyon konut içinde yalnızca 4 milyon konutta güneş enerjili sıcak su sisteminin bulunduğu kaydedilen bildirgede, şöyle denildi:

?Bu sistemlerin ülkemize enerji getirisi yaklaşık 600 milyon dolar. Oysa yalnızca bu sistemin yaygınlaştırılmasıyla bu alandan yaklaşık 3.5 milyar dolar daha ısıl enerji katkısı gerçekleşebileceği öngörülüyor. Yılda metre kareye ortalama bin 311 kWh ışınım şiddeti düşen ülkemizde bu enerjinin kullanım alanlarının yaygınlaşmasını sağlayacak yerli ve yeni teknolojilerin ülkemizde üretimi ve kullanımının sağlanması mümkündür.?

GÜNEŞ ENERJİSİ YASALARDA AZ YER TUTUYOR

Bildirgede şu tavsiyelerde bulunuldu:

?Dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçilmelidir. Enerji üretiminde ulusal kaynaklara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmelidir. Bağımsız bir Enerji Enstitüsü kurularak, gerçekçi verilere dayalı enerji üretim ve tüketim master plan ve projeksiyonları ile ülkemizin gelecekteki enerji politikaları bu Enstitü tarafından şeffaf olarak belirlenmelidir.?

Enerji ile ilgili yasalarda güneş enerjisinin çok az yer tuttuğunun altı çizilen bildirgede, güneş enerjisi kullanımını teşvik eden özel yasa ve mevzuat düzenlemelerinin hızla yürürlüğe koyulması gerektiği ifade edildi.

KONUTLARDA TÜKETİLEN ENERJİNİN YÜZDE 80'Nİ ISINMAYA HARCANIYOR

Güneş enerjili sıcak su sistemlerinin, güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yeni yapılanmakta olan binalarda kullanımını artıracak düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altı çizilen bildirgede, konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80'inin ısınmaya harcandığı vurgulandı. Ek maliyet getirmeden yüzde 30'lara varan ısı kazancı sağlayan mimari özellikler kullanılmasının önemine değinilen bildirgede, jeotermal ve rüzgar enerjisinin mevcut olduğu bölgelerde de güneş enerjisi ile entegre sistemlerin oluşturulması gerektiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber