TSK'de köklü reform:Personel sayısı azaltılacak, terfilerde liyakat ön planda tutulacak

Haber Giriş : 07 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK'da harekat kabiliyeti daha hızlı, vurucu gücü yüksek birlikler oluşturuluyor. Orduda küçülmeyi öngören planlama çerçevesinde 4 tugay lağvedildi. Terfi sisteminde de rütbe bekleme süreleri esas alınmayacak, personelin liyakati ön planda tutulacak

Ordu'da köklü reformların ilk adımları atıldı. Küçülmeyi öngören planlama çerçevesinde Çankırı, Kağızman, Erciş ve Kırklareli'deki tugay komutanlıkları lağvedildi. Terfi sisteminde ise liyakati ön plana çıkartan çalışmalar yapılıyor. Buna göre general olabilmek için çeşitli rütbelerde toplam 28 yıllık bekleme süresinin dolması gerekmeyecek.

Personel azaltıyor
TSK'da 2003 yılında başlatılan personel sayısının azaltılmasına dönük çalışmalara hız verildi. 2003 yılında er ve erbaşların 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, yedek subaylar için 15 ay olan süre 12 aya, kısa dönem askerlik süresi de 8 aydan 6 aya indirilmişti. Söz konusu uygulama ile personel sayısında yüzde 17'ye varan oranlarda indirim yapan TSK'da şimdi de bazı birliklerin lağvedilmesi öngörüldü.

Az tugay, az asker
Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı planlamaların ardından geçtiğimiz aylarda lağvedilmesi kararlaştıralan 4 tugay komutanlığı Haziran ayında resmen dağıtıldı. Buna göre, Çankırı 9. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Erciş 10. Piyade Tugay Komutanlığı, Kağızman 7. Mekanize Tugay Komutanlığı ile Kırklareli 33. Mekanize Tugay Komutanlığı lağvedildi. 4 tugay komutanlığının lağvedilmesinden sonra halen Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 4 ordu, 10 kolordu, 2 mekanize piyade tümeni, 1 piyade tümeni, 12 mekanize piyade tugayı, 13 zırhlı tugay, 11 piyade tugayı ve 5 komando tugayı bulunuyor.

Genç generaller
TSK'daki ikinci önemli çalışma ise terfi sisteminde yapılması öngörülen değişiklikler. Genelkurmay çevreleri halen belli rütbelerde belli süreyi beklemeyi öngören terfi sisteminden vazgeçilerek, liyakati ön plana çıkaran terfi yapılmasını öngören çalışma yapıldığını belirtiyorlar. Orduda halen sabit bekleme süresi olduğunu kaydeden üst düzeyde bir yetkili, ''Yapılması öngörülen değişiklik çalışması ile sabit olmayan bekleme süreleri ön plana çıkacak. Böylelikle liyakat daha fazla önem kazanacak. Subaylarımız kendilerini geliştirmeye dönük çalışmalarda bulunacak. Bu da yüksek rütbelere yani generalliğe daha genç yaşlarda ulaşabilme imkanını getirecek'' dedi.

Buna göre, general olmak için halen çeşitli rütbelerde toplam 28 yıllık bekleme süresinin dolması gerekmeyecek.

Terfi şartları
TSK'da subay ve astsubayların terfi için sabit bekleme sürelerinden vazgeçilebilmesi için yasal değişiklik gerekiyor. Halen uygulanan terfi sistemi ve terfi için bekleme süreleri şöyle:

* Yeterli sicil notuna sahip olmak. Bulunduğu rütbede asgari rütbe hizmet bekleme süresini tamamlamış olmak.
* Rütbesinin gereği kıt'a hizmetini yapmış olmak.
* Üst rütbe kadrosunda açık bulunma şartlarının karşılanması.
* Rütbeli personelin bir üst rütbeye terfi edebilmesi için, eşitleri arasında sicil notuna göre sıralamasının boş olan bir üst rütbe görev yeri adedinin içerisinde yer alması.

Subaylar:
* Orgeneral/oramiral 4 yıl(sonra emeklilik)
* Korgeneral/koramiral 4 yıl
* Tümgeneral/tümamiral 4 yıl
* Tuğgeneral/tuğamiral 4 yıl
* Albay 5 yıl
* Yarbay 3 yıl
* Binbaşı 5 yıl
* Yüzbaşı 6 yıl
* Üsteğmen 6 yıl
* Teğmen 3 yıl

Astsubaylar:

* Kıdemli başçavuş 6 yıl
* Başçavuş 6 yıl
* Kıd. üstçavuş 3 yıl
* Üstçavuş 3 yıl
* Kıd. çavuş 3 yıl
* Astsubay çavuş 3 yıl

VATAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber