Yargıtay Başsavcılığı: şkenceci polislerin hapis cezası onansın

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Haziran 2007 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başsavcılığı, Birtan Altunbaş'ı gözaltında işkenceyle öldürmekten sanık dört polise verilen 8 yıl 10'ar aylık cezaya onama istedi.

Ünivesiteli Altunbaş, 1991'de gözaltında ölmüştü. Sorumlu polisler hakkında 1998'de açılabilen ilk davada mahkeme dört sanığı dört yıl beş ay 10'ar gün ağır hapse mahkûm etmişti. Yargıtay, bu kararı bozmuştu. İkinci yargılamada da aynı ceza verilmiş, bu karar da Yargıtay'ca ancak bu kez sanıklar aleyhine bozulunca davada üçüncü karar önceki ay verilmişti.

Sanıkları işkence ile adam öldürmeden bir kez daha suçlu bulan mahkeme, sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Sadi Çaylı, Hasan Cavit Orhan ve Süleyman Sinkil'i bu kez 'iyi hal' indirimi de yaparak sekiz yıl 10 ay 20'şer gün hapse mahkûm etmişti. Mahkeme, bu cezaya rağmen sanıkları tutuklamamıştı. Mahkeme, gerekçeli kararında, çoğu kez 'olanlardan haberim yok' diyerek cezadan kurtulan polis amirlerinin bu sorumluluktan kaçamayacaklarını da hüküm altına almıştı.

Müdahil avukatlar, cezaları yetersiz bulmuş ve iyi hal indirimi yapıldığı için kararı temyiz etmişti. Polislerse beraat istemiyle Yargıtay'a başvurmuştu. Dosyayı inceleyen Yargıtay Başsavcılığı'nın yerel mahkeme kararına onama istediği öğrenildi. Yargıtay 1.Ceza Dairesi, cezaları onaylarsa dört emekli polis tutuklanacak ve yaklaşık 3 yıl 6'şar ay hapis yatacak. Karar bozulursa sanık polisler için zamanaşımı gündeme gelebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber