'Alo Maliye mi? Sakız aldım bakkal amca fiş vermiyor'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Haziran 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışanlara fiş-fatura toplama mecburiyetinin kaldırılmasının ardından KDV gelirlerinin azalacağına yönelik eleştirileri çocuklar boşa çıkardı.

Bisiklet, bilgisayar, fotoğraf makinesi, video kamera, MP3, okul çantası ve futbol topu hediyelerinin verildiği 'Ülkemi Seviyorum, Belgemi Alıyorum' kampanyasına yüz binlerce öğrenci katıldı. Sadece Konya Vergi Dairesi Başkanlığı'nın yaptığı çalışmaya iştirakler 182 bini buldu. Yaklaşık 10 milyon fiş toplandı. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nın kampanyasına katılım 27 bin olurken toplanan fiş adedi 3 milyona yaklaştı. Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı'na yapılan başvuru sayısı 20 bin, İzmir'de de 23 bin oldu. Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'daki katılım sayısının ise 3 bin 433'te kalması dikkat çekti. Kampanya çerçevesinde 295 bin öğrenciye gönüllü vergi denetçisi kartı verdiklerini belirten Konya Vergi Dairesi Başkanı Harun Kaynak, çocuklardan birinin yaşadığı hikâyeyi şöyle aktardı: "Kartı alan çocuklar, vergi denetmenleri gibi çalışıyor. Her alışveriş sonrasında mutlaka fiş istiyor. Bir bakkal sakız için fiş vermemiş. Çocuk da kartını çıkarıp, 'Amca fiş vermek zorundasın. Ben görevliyim; yoksa seni şikâyet ederim.' demiş. Tabii anında belgesi düzenlenmiş."

Öğrencilere verilen kartların tasarımının özel olarak yapıldığını, okullardan alınan bilgiler sonrasında öğrencilerin ismine gönderildiğini kaydeden Kaynak, bu kampanyanın fiş kesmeyenlerin korkulu rüyası haline geldiğini söyledi. Kendisine sorumluluk verilen bu öğrencilerin bir tek sakız için bile bakkallardan fiş istediğini aktardı. Birçok öğrencinin alışveriş sonrası fiş vermeyen dükkanları vergi dairelerini arayıp ihbar ettiğini anlatan vergi dairesi başkanı, hedeflerinden yaklaşık 4 kat daha fazla zarf topladıklarını ifade etti. Öğrencilere verilen kartın üzerine yazılan "Bu kartı gösteren şahıs düzenlenmemiş olan satış belgesini düzenlettirmeye yetkilidir." ifadesinin normal vatandaşlık hakkı olduğunu kaydetti. Bu çalışmayla vergi bilincini genç nesillere aşılamayı ve onlar aracılığıyla çok fazla sayıda kişiye verginin önemini anlatmayı amaçladıklarını vurgulayan Kaynak, bu kart sayesinde her öğrenciyi birer gönüllü vergi denetçisi haline getirip, alışverişlerde fiş alma kültürünü geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Uygulama sonrasında olumlu tepkiler alan Kaynak şunları kaydetti: "Geçenlerde bir veli geldi. 'Önceden çocuğumu ekmek almaya dahi gönderemiyordum. Siz gönüllü vergi denetçisi kartı verdikten sonra koşarak gitmeye başladı.' dedi. Bunlar bile gelinen aşama açısından son derece önemli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber