Sürücülere '3 saatte bir mola' uyarısı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü Başkanı İhsan Memiş, Afrika sıcaklarının trafik kazalarının sayısında artışa neden olabileceği uyarısında bulundu. Memiş, araç sahiplerine güneşin tepede olduğu vakitler trafiğe çıkmamalarını, azami 3 saatte bir mola vererek el ve yüzlerini yıkamalarını önerdi.

Türk Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü Başkanı İhsan Memiş, CİHAN'a yaptığı açıklamada, hafta boyunca etkisini sürdürecek Afrika sıcaklarının trafik kazalarını tetikleyeceği uyarısında bulundu. Trafik Kanunu'na göre normal şartlarda araç sürücüsünün 4.5 saatte bir mola vermesi gerektiğini anımsatan Memiş, sıcaklıkların daha da artacağı önümüzdeki günlerde bu zaman diliminin azami 3 saate indirilmesi gerektiğini vurguladı.

Aşırı sıcakların beyinde baskı oluşturarak; uyuşukluk, uyku ve dikkat eksikliği getirdiğini, görmede sorunlar oluşturabildiğini belirten Memiş, "Bütün bunlara reflekslerin zayıflaması da eklenince kaza sayısı artabiliyor. Bu nedenle araç sürücülerinin 3 saatte bir 15 dakika ile yarım saat arasında mola vermesi, el ve yüzlerini yıkaması, hareket ederek bedenlerini açması, su içmesi gerekiyor." dedi.

Sıcak havalarda yol koşullarının da olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Memiş, "Aşırı sıcaklardan dolayı asfalt ısınıyor. Bu durumda sürtünme katsayısı artıyor. Frenin etkisi azalabiliyor. Bu da görünmeyen kazalara sebebiyet veriyor. Ayrıca aşırı ısınmadan ötürü, güneş ışığının yere dik ya da eğik vurması ve tekrar yansıması sürücülerde serap görmeye neden olabiliyor. Yani sürücüler bazen yollarda buharlaşmalar görebiliyor. Bu durumda dikkat dağıtıyor ve istenmeyen kazalar oluyor." diye konuştu.

Memiş'in şoförlere yönelik diğer önerileri şöyle:

- Güneş gözlüğü kullansınlar

- Klimalar normal düzeyde sürekli çalışıyor olsun. Aşırı çalıştırılırsa çarpma yapabilir.

- Araç kullanırken, sürücülerin ağır yemeklerden kaçınması gerekir.

- Mümkünse güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde yola çıkılmamalı. Sabahın erken saatleri ya da akşam serinliğinde trafiğe çıkılmalı.

- Fazla yolcu ya da yük alımından kaçınılmalı. Aksi halde sürücüler rampa çıkarken ya da inerken direksiyon hakimiyetini kaybedebilirler.

- Bu kurallara, çok sayıda yolcu taşıyan otobüs firmalarının sürücüleri özellikle dikkat etmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber