Türkiye savunmada altın çağ yaşıyor

Türkiye savunmada altın çağ yaşıyor. Başta İHA olmak üzere pek çok askeri araç ve mühimmat, artık Türkiye tarafından üretiliyor ve terörle mücadelede aktif olarak kullanılıyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 28 Aralık 2018 14:30, Son Güncelleme : 28 Aralık 2018 17:57

Özellikle son 10 yılda atağa kalkan Türk Savunma Sanayii her geçen gün yeni ürünleriyle dikkat çekiyor. Deneyim ve tecrübe kazanan Türk firmalar, artık tankından korvetine, helikopterinden tüfeğine yeni projeleri hayata geçiriyor. Savunma Sanayii Başkanlığı'nın öncülüğünde, her türlü zırhlı araç, deniz araçları, komuta kontrol, elektronik harp, atış kontrol, haberleşme, gözetleme sistemleri ve belirli güdümlü silahlar milli imkanlarla tasarlanıp üretiliyor ve projeler aralıksız sürüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla Avrupa'nın çift raylı en uzun test hattı Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı'nda (HABRAS) önemli bir teste imza atıldı. Testte, bir tonluk MK-84 genel maksat bombası, ses hızını aştı ve çelik donatıyla güçlendirilmiş beton hedefi başarıyla deldi. MK-84'ün tanıtım zamanlaması da oldukça manidar bulundu. Çünkü bomba tam da YPG'li teröristlerin Suriye'de kazıp betonladığı tüneller için biçilmiş kaftan. MK-84 aynı zamanda, ABD'nin Irak'ta kullandığı 2.5 tonluk bunker busters sığınak delici bombaların aynısı...

'DERMAN' ZIRHLISINA TAM NOT

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Mersin'de Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. tarafından 5 üniversiteyle geliştirilerek, prototipi üretilen ve yüzde 70'i yerli üretim olan, zırhlı askeri lojistik destek aracı 'Derman'ı inceledi. Test sürüşü yapan Varank, "Çok iyi bir araç. Direksiyonu çok hafifti, aynı zamanda 16 ton da yük taşıyor. Bu yükle beraber aracı kullanmış olduk' diye konuştu.

TSK'NİN KAMİKAZELERİ

Güvenlik güçlerinin muharebe sahasındaki en yeni silahlarından olan ve "kamikaze" benzetmesi yapılan vurucu insansız hava araçlarının (İHA) teslimatı da hızlandı. Bugüne kadar partiler halinde 65 döner kanatlı vurucu İHA teslimatı gerçekleşirken, bunlara yakın zamanda 50 adet Kargu daha eklenecek. Kargu ile bir binanın ya da mağaranın içine girilip tespit yapılabiliyor, tehdit unsurları etkisiz hale getirilebiliyor. Kargu, farklı operasyonel ihtiyaçlar için 1,5 kilograma kadar 3 farklı tipte patlayıcı taşıyabiliyor. Kargu, görev iptali, eve dönüş ve kendini imha kabiliyetlerine sahip bulunuyor.

İLK YERLİ UYDU MOTORU

Türkiye Uzay Ajansı'nı kurarak uzay konusunda önemli bir adım atan Türkiye, geliştirdiği milli 'uydu itki motoru' ile şimdiden ilk 10 ülke arasına girmeyi başardı. Milli itki motoru test sürecini de başarı ile tamamladı. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Başuzman Araştırmacı Banu Çiçek Aydın projede 13 kişinin görev aldığını belirterek, "Projeyi geliştirirken hiçbir ülkeden teknoloji transferi olmadı. Yurt dışından satın alacak olsak bir motor 10 milyon dolardı. Biz 16 milyona hem altyapıyı kurduk hem de ekipmanların parçalarını satın aldık" dedi. 2020'de uzaya gönderilmesi hedeflenen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TURKSAT 6A için üretilen itki motoru, üretim çalışmaları devam eden yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE'de de kullanılacak" dedi.

Osman Çobanoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber