51 klasörü bir gecede inceleyen savcıya terfi gibi tayin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Haziran 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektör Yücel Aşkın davasında 51 klasörü bir gecede inceleyerek 'beraat' isteyen Savcı Sezgin Kanmaz'ın Ankara'ya tayin edilmesi adalet camiasında 'terfi' olarak değerlendirildi.

Savcı Sezgin Kanmaz

Van'da görev yapan Savcı Kanmaz, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 1. Bölge olan Ankara'ya atandı. Kanmaz'ın Aşkın davasında hazırladığı mütalaanın tayinde etkili olup olmadığı merak ediliyor. Aynı davanın müdahil avukatlarından Hüsnü Tuna, "Yargılamaya derin müdahale vardı. Görevini ifa eden savcıya vefa borcu açısından bu tayin yapılmış olabilir." diyor.

Tuna, "Bugün ödül olarak terfi verdiklerine göre yarın da takipsizlik kararı verebilirler." ifadelerini kullandı. Şemdinli ve Aşkın davasına bakan Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakimleri hakkında soruşturma açıldığını hatırlatan Hüsnü Tuna, "Hukukun yanında duranlara ceza, yasadışı davrananlara taltif yapıldığını gösteren işarettir bu." dedi.

Savcı Sezgin Kanmaz, 16 Mart 2007'de Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Savcı Akın Karakaş'la birlikte duruşmaya çıkmıştı. Kanmaz'ın 51 klasörlük dava dosyalarını duruşmadan bir gün önce alıp, ardından da mütalaasını jet hızıyla hazırlayarak mahkemeye sunması dikkat çekmişti. Eleştiriler üzerine savcı Kanmaz, davanın önceki aşamalarında görev aldığını ve dosyayı duruşma saatine kadar inceleyerek mütalaasını hazırladığını belirtti. Savcı Kanmaz, dava dosyasını incelediğine dair zabıt kâtibi ve koruma polisini şahit göstererek tutanak tutmuştu. Savcı, 21 Mart'ta imza altına aldırdığı tutanakta; Aşkın davasının dosyasını mütalaa için 15 Mart günü saat 14.00 sularında teslim aldığını, gece geç saatlere kadar incelediğini, 16 Mart günü ise mesai arası vermeden saat 14.30'a kadar dosyayı incelediğini ve mütalaasını hazırladığını kaydederek, mahkemeye bildirmişti. Rektör Aşkın ile 9 sanık, "Suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve bu örgüt adına suç işlemek, suç işlemek için kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde haksız ekonomik çıkar sağlamak için manevi cebir ve tehditle ihaleye fesat karıştırmak" gibi çok sayıda suçtan yargılanmıştı.

Öte yandan, HSYK kararnamesiyle Şemdinli davasına bakan yargıçların tamamının başka yerlere tayini çıkarıldı. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya Bakırköy'e, üye Muharrem Ballı Ordu'ya, davadan çekilen üye Ferhat Erbaş ise Bursa hakimliğine atandı. HSYK, Şemdinli iddianamesi sürecinde Genelkurmay'a yazı gönderen Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili İbrahim Özer'i de Kocaeli'ne düz savcı olarak görevlendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber