Taşıt satışı için vergi dairesine gitmeye gerek kalmayacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı, motorlu taşıtların satış ve devrini kolaylaştırmak üzere bir süre önce başlattığı çalışmalarını tamamladı.

Bugün başlayacak yeni uygulama, vatandaşlara motorlu taşıtını bulundukları yerde satma ve devretme imkanı getiriyor. Edinilen bilgiye göre, taşıtların bağlı bulunulan vergi dairesi dışındaki otomasyonlu vergi dairelerinden de satış veya devrine ilişkin "ilişik kesme ve fenni muayene izin belgesi" alınabilmesine imkan verecek yeni sistem için Bilgi İşlem Merkezi'nde gerekli altyapı oluşturuldu. İdare'nin yeniden yapılandırılması çerçevesinde mükelleflere yönelik bir dizi hizmeti ard arda uygulamaya koyduklarını belirten Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, yeni uygulamaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

ÇOK BÜYÜK KOLAYLIK

"Şimdi ise satış ve devir konusunda vatandaşa çok büyük kolaylık getiriyoruz. Yarın (bugün) uygulamaya girecek yeni sistem ile artık vatandaş satış veya devir sırasında, aracının kayıtlı olduğu vergi dairesine giderek ilişik kesme ya da fenni muayene izin belgesi almak zorunda olmayacak. O an nerede ise otomasyonlu bir vergi dairesine girecek. Aracının ilişik kesme ve fenni muayene izin belgesini anında alabilecek. Eğer borcu varsa, isterse hemen orada, isterse gidip bankadan borcunu kapatacak. Sonra da belgesini alıp, işlemini bitirecek." Bunun İdare olarak çok önem verdikleri bir proje olduğunu dile getiren Osman Arıoğlu, "Bu proje, mükellef odaklı İdare anlayışının da bir sonucudur. Bu şekilde mükellef odaklı İdare'nin lafta değil, icraatta olduğunu da gösteriyoruz ve göstereceğiz

VERGİ BORCU BANKAYA ÖDENECEK

Bankalarla da gerekli mutabakatın sağlandığı uygulama ile, motorlu taşıt sahipleri, araçlarının satış veya devri sırasında, artık aracın kayıtlı bulunduğu vergi dairesine giderek, ilişik kesme ya da fenni muayene izin belgesi almak zorunda kalmayacak. Taşıtı bulunanlar, Türkiye'nin hangi il veya ilçesinde olurlarsa olsunlar, motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili otomasyonlu vergi dairesine giderek, aracının satış veya devrine ait ilişik kesme veya fenni muayene izin belgesini alabilecek. Satışa konu taşıtın vergi borcu bulunuyorsa aynı yerden ya da en yakındaki bir bankadan bu vergi ödenecek. Ardından da vergi dairesince, vatandaşların temiz kağıdı olarak niteledikleri ilişik kesme belgesi verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber