Hükümet, veto edilen İl Özel İdareleri Yasasında ısrar edecek

Haber Giriş : 12 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP, Sezer'den dönen İl Özel İdareleri Yasası'nı aynen geçirmekte kararlı. Kapusuz: Sezer kişisel düşüncelerini yansıtmış. Kişisel anlayışı toplumla ve düzenlememizle örtüşmüyor...

AKP, yerel yönetim reformu çerçevesinde çıkarılan İl Özel İdareleri Yasası'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Meclis'e iade ettiği maddelerinin yaşama geçirilmesinde kararlı. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Sezer'in veto kararını 'yoruma dayalı' bulurken, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç veto gerekçelerinin bir kısmına CHP'nin de itiraz ettiğini söyledi.

Kapusuz, Sezer'in veto gerekçesinde, hükümetin bazı yetkileri yerel yönetimlere devrettiğinden bahsettiğini vurgulayıp şöyle dedi: "Evet, düzenlemeyi onun için yaptık. Bu tercihimiz ne hukuka ne Anayasamıza ters. Bundan dolayı ki, sayın Cumhurbaşkanı herhalde orada biraz kişisel düşüncelerini yansıtmış. Hükümet olmadan önce bunları düzenleyeceğimizi halka deklare ettik. Halk destek verdi. Bu, CHP'nin yazılı metinlerinde, yıllardır Türkiye gündeminde olan bir husustur."

İade gerekçesinde, 'Şurada hatamız varmış' denilecek bir husus göremediğini söyleyen Kapusuz, Sezer'in yerel yönetim reformunun özüne karşı çıktığını savundu, "Kişisel anlayışı, yorumu, doğrusu toplumla ve bizim düzenlememizle örtüşmüyor" dedi.

'Denetim Ankara'da'
Kapusuz, Cumhurbaşkanı'nın yasayla laik eğitim sisteminin elden gideceğine ilişkin değerlendirmesini de eleştirdi:
"Müfredat merkezden belirleniyor, atamalar merkezden yapılıyor. Hatta konu tenkit edildi; bunun neyini devrediyorsunuz, hamallığını mı, diye. Eğitim konusunda il özel idarelerine bırakılan husus, okulların, öğrencilerin ihtiyacına yönelik altyapı hizmetlerinin mahallinde karşılanması. Dört yasanın hiçbirinde, ne devlet ne idare bütünlüğüne aykırılık var. Genel politikalar Ankara'da belirlenecek, denetim Ankara'da."

İade edilen düzenlemenin tatilden sonra gündeme gelebileceğini belirten Kapusuz, "Şahsi kanaatim, değişikliğe ihtiyaç yok" dedi.
CHP'li Haluk Koç, Sezer'in iade gerekçesinde, CHP'nin hem komisyonlarda hem TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı uyarıların yer aldığını söyledi. Koç, idarenin merkez olduğu hükmünün Anayasa'da yer aldığını, bu yasaların Anayasa'ya aykırı olduğunu ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkça belirttiklerini ifade etti. 'Anayasa'ya aykırı olmasa, içerik olarak bu yasalara katılır mısınız' sorusuna ise Koç, "Reforma evet, tuzaklara hayır diyoruz. Tabii yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasına. Ama AKP'nin mantığının altındaki farklı bir şey. Biz de sürekli altındaki tuzaklara dikkat çekiyoruz."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber