Yatırım programlarında AB projeleri öncelikli

Haber Giriş : 05 Temmuz 2007 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Planlama Teşkilatı 2008-2010 dönemi yatırım programına ilişkin hazırlıklara başladı. Yatırım programında AB projelerine öncelik verilecek. Bu döneme ilişkin yatırım pastasından en fazla eğitim, sağlık, teknolojik araştırma, ulaştırma, içme suyu ve Bilgi Toplumu Stratejisi ile uyumlu e-devlet, bilgi ve iletişim teknolojileri pay alacak. Ödenek teklif ve tahsislerinde sektörel ve bölgesel önceliklerin yanı sıra devam eden projelere de ayrıcalık tanınacak.

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nca hazırlanan 2008-2010 dönemi yatırım programı hazırlıklarına ilişkin genelge Resmi Gazete'de yayımlandı. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener imzasıyla yayınlanan genelgede, Dokuzuncu Kalkınma Planı ile "istikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen ve AB'ye üyelik için uyum sürecini tamamlamış bir Türkiye" vizyonunun ortaya konulduğu ifade edildi. Bu vizyon doğrultusunda 2007-2013 döneminde uygulanacak politikaların çerçevesi ve temel önceliklerin belirlendiği kaydedildi.

YATIRIM ÖNCELİKLERİ

Genelgede, istihdamın artırılması, kamu hizmetlerinin hız ve kalitesinin yükseltilmesi temel politikası doğrultusunda kamu yatırım ödeneklerinin kullanımında etkinliğin ve verimliliğin artırılmasının öncelikli hedef olduğu bildirildi.

Bu dönem yatırım programı hazırlıklarında, eğitim, sağlık,teknolojik araştırma, ulaştırma, içme suyu ve Bilgi Toplumu Stratejisi ile uyumlu e-devlet ve bilgi ve iletişim teknolojileri yatırımlarına öncelik verileceği bildirildi.

AB YATIRIMLARI HIZLANDIRILACAK

Kamu yatırımlarının bölgesel kalkınma ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına etkili bir araç olarak kullanılacağı kaydedildi. AB'ye üyelik yönünde ortaya konulan politika ve önceliklerin hayata geçirilmesi için sürdürülen çalışmaların gerektirdiği yatırımlar hızlandırılacak. Proje bazında ödenek teklif ve tahsislerinde, sektörel ve bölgesel önceliklerin yanı sıra devam eden projelerden; kısa sürede tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilecek. Uygulamasında önemli fiziki gerçekleşme sağlanmış, dış finansmanı sağlanarak onaylanmış, başlatılmış bulunan diğer projelerle bağlantılı veya eş zamanlı olarak yürütülmesi ve tamamlanması gereken projelere öncelik verilecek.

Kamu kuruluşları, 2008-2010 dönemi yatırım tekliflerini Dokuzuncu Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program (2008-2010)'da yer alan amaç ve öncelikler ile ilişkisini kurarak yapacak.

ACİL OLMAYAN YENİ PROJELER TEKLİF EDİLMEYECEK

Kamu yatırım programında devam eden öncelikli projelerin yeterli kaynak tahsisi ile zamanında tamamlanması hedefi doğrultusunda, acil ve zorunlu haller dışında gerçekleştirilmesi bir yıldan fazla sürecek yeni proje teklifinde bulunulmayacak.

Mevcut kamu sabit sermaye stokundan etkin ve yeterli kapasitede yararlanılmasını sağlayacak bakım ve onarımların zamanında gerçekleştirilebilmesi için yeterli ödenek teklifinde bulunulacak.

Kamu kaynaklarının kısıtlı olduğu gerçeği de göz önünde bulundurularak kamu altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde özel sektör katılımını içeren modellerden azami oranda yararlanılacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber