Silahlı Kuvvetler'de spor eğitimi devrimi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Temmuz 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde göbekli personel kalmaması için her yaş ve rütbedeki askere sicili de etkileyen spor testi geliyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 2030 spor vizyonu ve konseptinin oluşturulması için verdiği direktif kapsamındaki çalışmalar sürüyor. Yeni konsepte göre, TSK'da "obez" personel bulunmayacak, yapılacak spor testlerinin sonuçları sicile doğrudan etki edecek, istenen performansı yakalayamayanlar sistem dışında kalacak.

En kısa zamanda yeni bir "Spor ve Eğitim Merkezi"nin kurulması için talimat veren Büyükanıt, bu merkezde araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesini istedi.

2030 vizyonu çalışmalarına göre, her yaş ve rütbedeki TSK personeli spor testlerine tabi tutulacak. Test sonuçları, doğrudan sicil notunu etkileyecek. Testler ile bedeni yeterliliği sağlayamayan personelin sistemden uzaklaştırılması planlanıyor.

Generaller de dahil

Testler, 50 yaş üstündeki albay ve generallere de uygulanacak. Bu kapsamda, tuğgeneraller, tümgeneraller, korgeneraller ve orgeneraller de testlerden geçecek. Bedeni yeterlilikteki başarı, terfide önemli etken olacak.

Başaramayan elenecek

Hedefe göre, 50 yaş üstü personel, 23 dakikada 3 bin metreyi kat edebilecek, 28 mekik, 23 şınav çekecek. Spor sicil notundan geçebilmek için ise en az 60 puan almak gerekecek. Buna göre de 50 yaş üstündekiler, 60 almak için 27 dakikada 3 bin metre gidebilecek, 18 mekik, 15 şınav çekebilecek. Hedef, Genelkurmay Başkanı'nın verdiği emir doğrultusunda, "Atik, tetik ve dayanıklı" personelle çalışmak ve TSK'da obez kalmaması. Fazla kilolular, spor testlerine girebilmek için önce diyatisyen uzmanı nezaretinde zayıflatılacak, sonra testlere tabi tutulacak.

TSK personelinin 39 yaşına kadar askeri pentatlon testinden geçirilmesi de planlanıyor. 20 engelli pentatlonu 36-39 yaş grubundaki personelin 5 dakika 20 saniyede tamamlaması öngörülüyor. 31-36 yaş grubundaki her personelin de 50 şınav çekmesi ve 3 bin metreyi 14 dakikada koşması isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber