Yargıtay'dan belediyeye ?taşeron işçi' darbesi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 07 Temmuz 2007 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaşım A.Ş'de, taşeron işçi kullanılamayacağı yönündeki karar onandı

Türkiye'de birçok kamu kuruluşunda işçi maliyetinin daha ucuz olması yüzünden 'taşeron işçi' çalıştırılıyor. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde birçok hizmeti sayıları 6 binin üzerinde olduğu tahmin edilen taşeron işçiler sağlıyor.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi taşeron sistemini tehlikeye atan bir karar aldı. Yargıtay, Demiryol-İş Sendikası'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi olan Ulaşım A.Ş. aleyhine açtığı davayı sendikanın kazandığını onadı. Bu kararla ?Ulaşım A.Ş'ye taşeron olarak çalışan işçilerin, kadrolu işçilerin haklarından aynen yararlanabileceğini çünkü bu işçilerin de asıl işçiler olduğuna? karar verdi. Demiryol-İş Sendikası, 10 üyesi adına açtığı dava sonucundan yola çıkarak, taşeron şirkette çalışan 400 üyesi için de alacak takibine başladı. 400 işçinin hakedişi ortalama 10 milyon 300 bin YTL tutuyor. Belediye bu parayı ödemezse sendika icra takibine başlayacak.

İş hukukunda uzman olan avukat Hakan Erdem, konunun örnek bir karar olduğunu söylüyor: ?Eğer daha önce belediyede çalışırken daha sonra taşeron şirketin kadrosuna geçenler varsa, dava açtıkları takdirde haklarını kazanabilirler? dedi. Ulaşım A.Ş'de sendikalı taşeron işçi ayda 747, kadrolu sendikalı işçi 1.314 YTL kazanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber