Maliye Bakanlığı: Askere zam zor

Haber Giriş : 14 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, TSK'nın asker maaşlarına zam talebinin bu yıl içinde karşılanmasının zor olduğunu açıkladı. Bakanlık, 'Bu artış yapılırsa, diğer memurlar da zam ister' diye kaygılı

Genelkurmay Başkanlığı, personelinin çoğunun yoksulluk sınırı olan 1 milyar 443 milyon liranın altında ücret aldığına dikkat çekerek hükümetten yüzde 18 zam istedi. Ancak, Başbakanlığa iletilen talebin henüz Maliye Bakanlığı'na gelmediğini belirten Maliye yetkilileri, 'Bu yıl zam çok zor' mesajı verdi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın 14 Ocak 2004'te Başbakanlığa bir yazı göndererek Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin maaşlarında günün şartlarına uygun zam yapılmasını talep ettiği ortaya çıktı. Başbakanlığın yanıt vermemesi üzerine Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 22 Haziran 2004'te Başbakanlığa yeni yazı gönderdi.

Aylık fatura 32 trilyon
Askerlerin yüzde 18'lik zam talebinin, henüz Maliye Bakanlığı'na iletilmediği öğrenildi. Başbakanlığa gönderilen talep yazısında zammın aylık faturasının 32 trilyon lira olarak ifade edildiğine dikkat çeken Maliye yetkilileri, kaynak sorununa atıfta bulunarak, bu yıl zam yapılmasının zor olduğunu söyledi. Bütçede ek zam talebini karşılayacak ödenek bulunmadığına da işaret eden yetkililer, "Personel zammı ödeneksiz de yapılabilir ama bu 'ödeneği olmadan harcama yapma' anlamına gelir, eskiye dönüş olur. Ancak, bu tamamen siyasi bir karardır" dedi.

Kamuda herkesin birbirinin ücretini gözlediğine işaret eden yetkililer, bu zam yapıldığı takdirde arkasından polisler, öğretmenler gibi diğer memurlara da kapı aralanacağını belirterek, "Maaşlar yeterli değil. Ama çözüm de kısa vadede görünmüyor" ifadesini kullandı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber