Ankara tartışıyor... Anayasa değişiklik paketi "kadük" olur mu?...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Anayasa Komisyonu üyeleri, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren Anayasa değişikliği paketinin "kadük" olacağı yönündeki iddiaları değerlendirdi. CHP'li üyeler bu görüşe destek verirken, AK Parti'li üyeler karşı çıktı.

Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, bu konuda söyleyeceklerinin net olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu, tamamıyla ya tutarsa cinsinden atılan bir görüş. (367'de tutturduk, bunda da tuttururuz) gibi bir ümit. Bunun hiçbir anayasal temeli yok, savunulacak hiçbir tarafı yok. Anayasa değişikliği konusunda Meclisin yapacağı bölüm bitmiştir. Meclisin 22. Dönemde yapacağı ne varsa, teklifin görüşülmesi, oylanması, cumhurbaşkanı gitmesi, geri gelmesi, bütün o aşamalar bitmiştir. Resmi Gazete'de yayınlanmıştır, referandum aşaması kalmıştır. Onun, Meclisle bir alakası yok artık. Daha ileri çekilmezse, 21 Ekimde referanduma sunulacaktır. Olmayacak şeyleri söyleyip de milletin kafasını karıştırmanın anlamı yok." Referandum sürecin işlediğine ve otomatik olarak durmayacağını belirten Kuzu, iddiayı, "deli saçması bir görüş" diye niteledi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, iddianın siyasi ve hukuki açıdan doğru olmadığını söyledi. Meclisin, kendi yapması gereken tüm işlemleri yaptığını, "topun Meclisten çıkıp vatandaşın önüne geldiğini" ifade eden Üstün, "Bıraksınlar artık milletten kaçmayı, süreci engellemeye çalışmasınlar" diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, paketin "kadük" olmayacağını belirterek, "Cumhurbaşkanı veto etmiş ve görüşülmemiş olsa, kadük olurdu. Vetodan sonra tekrar oylandı. Cumhurbaşkanınca referanduma gidilmesi uygun görüldü. Kadük olmaz, süreç işliyor. Ancak partiler, halka gitmek istemediklerinden böyle bir gerekçenin arkasına saklanabilirler. Bu gerekçe hukuki değildir" dedi.

"YSK'NIN TARİH İLAN ETMESİ, ANAYASA VE İÇTÜZÜĞE AYKIRI"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa değişikliği paketi konusunda daha son aşamaya gelinmediğine dikkati çekerek, "Şu anda Anayasa değişikliği teklifi referanduma sunulmadığı için, ancak referanduma sunulup evet oyu çıktığında kanunlaşmış sayılacağı için, 22. yasama döneminde sonuçlanmayan bir çalışma niteliğindedir" diye konuştu.

YSK'nın 21 Ekimi referandum tarihi olarak ilan etmesinin, Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu, sürecin 22 Temmuzdan sonra yeniden değerlendirilmesi ve tartışılması gerekeceğini savunan Kart, Anayasanın 175/6 maddesinde ifade edildiği gibi paketin, halkoylamasında kabul

edilmesi durumunda yürürlüğe gireceğini söyledi. İçtüzük'ün 77. maddesi dikkate alınarak değerlendirme yapılması gerektiğini savunan Kart, "23. Döneme intikal ettiği için geçersiz hale gelen bir teklif söz konusu" dedi.

"ANAYASA HUKUKÇULARI BİLE BİLMİYOR ŞU ANDA"

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, referandum yapılıp yapılmayacağı konusunda da bir belirsizlik olduğunu söyledi. Ercenk, "Paketin 'kadük' olup olmadığını, Anayasa hukukçuları bile bilmiyor şu anda. Ben de bir hukukçu olarak bilmiyorum. Anayasa hukukçularının bu konudaki 'nedir, ne değildir' tartışmaları sonuçlanmadı henüz. Biz de bu işi akademisyenlerden, profesörlerinden öğreneceğiz" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz, İçtüzük'ün 77. maddesinde, "bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan kanun tasarı ve tekliflerinin hükümsüz sayılacağının" düzenlendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Buradaki sonuçlandırma nedir? Bir yasanın, 22 Temmuza kadar uygulanabilir hale gelmesidir. Anayasa değişikliğinde ise referandumdan evet çıkmış olması şarttır. Sonuçlandırma, yasalar için Resmi Gazetede yayınlanmakla, Anayasa değişikliği için referandumdan evet çıkmasıyla hüküm ifade eder. Bu nedenle referandum 21 Ekimde olacağına göre, 21 Ekim tarihi 22 Temmuzdan sonra olduğuna göre, 22 Temmuzdan önce sonuçlandırılmamış bir Anayasa değişikliğiyle karşı karşıyayız." Referandumun da yasalaşma aşamasının bir parçası olduğunu kaydeden Aksöz, "Cumhurbaşkanına tanınmış bir haktır. Anayasa değişikliğinde referandum, aşamalardan bir tanesi olduğuna göre ve 21 Temmuzdan önce yapılmadığına göre, kişisel anlayışıma ve hukuk bilgime göre, bu Anayasa değişikliği 22 Temmuzdan önce sonuçlandırılmamış statüsündedir. Bu nedenle, 23 Temmuzda kadük olur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber