Mafya-hâkim-savcı üçlüsü çetelerde buluşuyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Temmuz 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hâkim ve savcıların isimleri son yıllarda sık sık çetelerle anılır oldu. Yapılan operasyonlar, çetelerin 'yargıdan kurtulmak' için hâkim, savcı düzeyinde bağlantılar kurduğunu ortaya çıkardı. Son olarak bir fuhuş çetesine hâkim ve savcıların adı karıştı.

Rusya'dan manken olmak amacıyla Türkiye'ye gelen kadınların zorla pavyon ve barlarda çalıştırıldığı iddiaları üzerine düzenlenen operasyonda birçok kişi gözaltına alındı. Pavyon sahipleriyle, kadınların vize, çalışma izni gibi sorunları yasadışı yollarla çözen zanlılar hakkında dava açılırken, çeteye Beyoğlu Adliyesi'nde görev yapan hâkim ve savcıların yardım ettiği ortaya çıktı. İddiaya göre, polis baskın için mahkeme kararı aldıktan sonra soruşturmada adı geçen hâkim ve savcılar durumu pavyon ve bar sahiplerine haber veriyordu. Bunun karşılığında da hesap ödemiyor ve kadınlarla yakın ilişki kuruyorlardı.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, olaya karıştığı ileri sürülen üç savcı, iki hâkim ve iki zabıt kâtibi hakkında inceleme başlattı. Müfettişlerin hazırladığı rapor Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne iletilecek. Genel müdürlük de meslekten ihraç, kınama, uyarı, yer değiştirme veya ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş bildirerek dosyayı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na sunacak.

Bu ne ilk ne son

Çetelerin yargıdan kaçmalarına adalet dağıtması gereken kişilerin yardım ettiği daha önce de görülmüştü. Alaattin Çakıcı ve Sedat Peker gibi çete liderleriyle ilgili operasyonlarla, bu isimlerin Yargıtay dahil olmak üzere yargı mensuplarıyla sık sık görüştükleri saptanmıştı. Eski Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Canpolat, Karaköy'deki bir çatışmaya karışan Türkiye'nin ilk hayali ihracatçısı Turan Çevik'le birlikte diğer zanlıları tahliye etti. Daha sonra Canpolat'ın Çevik'in kızının nikâhında şahitlik yaptığı ortaya çıktı. Üstelik Canpolat'ın oğlu Çevik'in oğluyla ortaktı.

Ankara'da Ukrayna, Moldova, Kırgızistan, Çeçenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerden getirdikleri kadınları fuhuşa sürükleyen çeteye yapılan operasyonda bir de Yargıtay hâkimi çıktı. Yargıtay'da görevli tetkik hâkimi Mustafa Hakkı Çetin, 'insan ticareti yapmak, suç işlemek için örgüt kurmak ve örgütlü fuhuş yaptırmak' suçlarından tutuklandı. Hâkim ve savcıların isminin karıştığı son operasyon İstanbul'da yapıldı. İki uyuşturucu çetesi arasındaki savaşı bitirmek için teknik takip yapan polis, çetenin üç savcı ve bir hâkimle iletişim halinde olduğunu belirledi. Bu savcılardan birinin Yargıtay-Çakıcı skandalına da adı karışan, ismi Sedat Peker operasyonunda geçen Ercan Yalçınkaya olduğu öne sürüldü. Hâkimse zanlılardan Hasan Deryasoy'un uyuşturucu davasına bakıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber