Dişteki hassasiyet keyfinizi kaçırmasın

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 16 Temmuz 2007 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dişlerdeki sıcak soğuk hassasiyeti, sıcak yaz günlerinde beslenme düzenin bozuyor.

Diş Hekimi Altuğ Serçe, diş hassasiyeti ile ilgili tavsiyelerde bulundu:

"Dişleri kaplayan 'dentin' tabakasının çeşitli nedenlerle ortaya çıkması, diş hassasiyetinin başlıca nedenidir. Normalde dişeti tarafından kaplanmış olan diş kökü, dişetlerinin çekilmesi ile dış ortama açık hale gelir.

Uyarıcı özelliği olan herhangi bir neden (gıdalar, içecekler, hava, kürdan) dış ortama açılmış olan dentin tabakasına temas ettiğinde ani sinir uyarılmalarına neden olur. Bu da beslenmemizle ilgili pek çok soruna yol açar ve yaşam konforumuzu bozar.

Özellikle sıcak yaz günlerinde kahve ya da çay içilmesinin ardından dondurma yemek ya da soğuk bir içecekle serinlemek isteği, diş hassasiyetini artıran ve ortaya çıkaran sebeplerdendir. Bu nedenle soğuk ya da sıcak gıdalar veya içecekler birbiri ardına tüketilmemelidir. Ayrıca diş hassasiyeti bulunan kişiler tedavilerini yaptırmadan ekşili ve asitli gıdalardan da uzak durmalı."

Hassasiyete neden olan faktörler:

Dişlerin sert hareketlerle fırçalanması: Sert ve kaba diş fırçalama dişin dentin adlı tabakasının ortaya çıkmasına ve enamel adlı tabakasının aşınmasına neden olabilir. Ayrıca dişetlerinin çekilmesine ve koruyucu özelliğini kaybetmesine de neden olabilir.

Dişeti çekilmesi: Dişetlerinin çekilmesi dişetlerinin koruyucu özelliğinin kaybolmasına neden olur. Açığa çıkan diş kökü her tür uyarıya aşırı reaksiyon vererek hassasiyete neden olur.

Dişeti iltihapları: Dişeti iltihabında dişetleri şiş ve hassas hale gelir. Böylece diş kökünü destekleme ve koruma özelliği kaybolur.

Diş gıcırdatma: Diş gıcırdatma sırasında özellikle dişin enamel tabakası aşınabilir. Bu tabakanın aşınması hassas ve ağrılı dişlere neden olur.

Diş beyazlatma maddeleri: Özellikle sodalı ve peroksitli diş beyazlatıcılar ciddi diş hassasiyetine neden olur.

Yaş: Diş hassasiyeti en çok 25-30 yaşları arasında görülür.

Diş plakları: Dişlerin köküne yakın bölgelerde diş plakları oluştuğu takdirde hassaslaşmaya neden olabilir.

Ağız çalkalama solüsyonları: Özellikle asit içeren ağzı çalkalama sıvıları belirgin diş hassasiyetine neden olur.Böyle bir durumda asit içeren solüsyonlar yerine nötral yapıdaki floridli ağız çalkalama solüsyonları tercih edilmeli.

Asit içeren yiyecek ve içecekler: Asidik yapıdaki yiyecek ve içecekler dişlerin enamel adı verilen tabakasını eriterek ciddi hassasiyete neden olurlar. Bu nedenle limon, domates, taze narenciyeler ve bunların sıkma suları, salatalık ve çay düzenli olarak tüketildiğinde diş hassasiyetine neden olur.

Diş müdahaleleri: Diş temizleme, diş yapılandırma, protez çalışmaları, diş restorasyonu gibi işlemler geçici bir süreyle hassasiyete neden olur.

Diş hassasiyetini önlemenin püf noktaları:

Ağız hijyenini dikkat edin

Yumuşak diş fırçası kullanın

Hassas dişlere uygun diş macunu kullanın

Yediğiniz ve içtiğiniz gıdalara dikkat edin

Floridli ağız çalkalama suları kullanın

Diş gıcırdatmanız varsa tedavi olun

Diş hekimi ile randevulaşmayı ihmal etmeyin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber