Bürokrasi seçim gündeminden uzaklaşıp işine bakmalı!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile yeniden yapılandırılan bürokrasinin acilen seçim gündemini bırakıp işine odaklanması gerekiyor !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Nisan 2019 00:02, Son Güncelleme : 08 Nisan 2019 11:04
Bürokrasi seçim gündeminden uzaklaşıp işine bakmalı!

Bildiğiniz gibi, 09 Temmuz 2018 günü geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte Bakanlıklar başta olmak üzere bazı kurumlar kaldırıldı veya yeniden yapılandırıldı. Ayrıca, Bakanlar Kurulunun yetkileri doğrudan Cumhurbaşkanının Kararına/onayına bağlandı.

Öte yandan, aradan geçen bu süre zarfında halen kurumların yeni sisteme geçişi tamamlanmadan ülkenin 31 Mart 2019 yerel seçim sürecine girmesi, kamu kurumlarının rutin yürüttüğü işlerde bile gecikmelere sebebiyet verdi. Çünkü, Cumhurbaşkanının seçim maratonu sebebiyle, Resmi Gazete'de doğrudan Cumhurbaşkanı imzasıyla yayımlanan kamu kurumlarına yönelik hiçbir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi/Cumhurbaşkanlığı Kararı/Yönetmelik veya diğer düzenleyici işlemler yayımlanamamaktadır.

Yeni sistemde Bakanlar Kurulu Kararlarının kaldırılması ve bu işlemlerin doğrudan Cumhurbaşkanı Kararına/Onayına bağlanması sebebiyle, her yıl yapılan rutin işlemler bile gecikmiştir. (Sadece bir örnek; Bknz: Kamu Kurumlarının Kadro Değişiklikleri Halen Yayımlanmadı)

Diğer taraftan, Cumhurbaşkanlığı tarafından 13 Aralık 2018 tarihinde ilan edilen 2 nci 100 günlük eylem planında yer alan ve her kesimi yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge meselesi olmak üzere birçok hedefin mahalli idareler seçimi sonrasına bırakılmasının bazı cevaplarını sandık sonuçları göstermiştir !

Dolayısıyla, yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hedeflendiği şekilde uygulanabilmesi ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu yapısal reformların süratli bir şekilde yürütülebilmesi için öncelikle tüm kamu kurumlarının seçim gündeminden uzaklaşıp işlerine odaklanması gerekmektedir !

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber