Temiz internete 'ihtiyat-i tedbir' freni

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocukları internetteki zararlı içerikten korumaya çalışan Bekchy'nin hızı mahkeme kararıyla kesildi. İ-Bekçi markasıyla güvenlik hizmeti yapan bir firmanın açtığı dava nedeniyle geçici olarak Nobetchy markası kullanılacak.

İnternet kullanıcılarının hızla arttığı Türkiye'de, aynı hızla internetteki zararlı içeriğe karşı da hassasiyet oluşuyor. Daha çok çocukların ve gençlerin hızla bağlandığı internette yer alan şiddet, kumar ve cinsel içerikli siteler aileleri tedirgin ediyor. Son bir yıldır ailelerin imdadına, internet filtre programları yetişti. 2007 yılı başında piyasaya çıkan Bekchy ise, sektöre sonradan giren firma olmasına rağmen kısa zamanda liderliğe ulaştı. İçerik filtrelemedeki üstünlüğü ve ek fonksiyonları ile bir anda ailelerin gözdesi haline geliverdi.

Yazılım mühendislerinden sıkı bir ekip oluşturan Bekchy, yaptığı saha çalışmalarında ailelerin taleplerini de dikkate alarak 16 ay süren bir çalışma ile ocak ayında piyasaya çıkmıştı. Gazetelerde yayınmlanan tam sayfa reklâmlarla tüketiciye ulaşan Bekchy, 6 aylık başarılı maratonun sonunda şok eden bir sürprizle karşılaştı. Ankara'da faaliyet gösteren Z-Sistem adlı şirket tarafından açılan "Marka İhlali ve Haksız Rekabet" davasını kabul eden mahkeme, Bekchy'nin faaliyetleri hakkında "ihtiyat-i tedbir" kararı aldı. Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nin verdiği karara göre Bekchy'nin suçu, Z-Sistem firmasına ait "İ-Bekçi" markası ile "Bekchy" markasının benzerlik göstermesiydi. Henüz yeni başlayan davada, davacı firma herhangi bir zarar görmemişken ihtiyat-i tedbir kararı alınmış olması, internetten zarar gören genç nüfusun koruma kalkanının kaldırılması yönüyle direkt olarak Türk halkının aleyhinde bir sonuç ortaya çıkardı.

Dava sonuçlanıncaya kadar ikinci markası olan "Nobetchy" ile devam edecek olan Bekchy de, 6 ay boyunca yaptığı reklâm harcamaları nedeniyle büyük zarar görmüş oldu. Bekchy'nin stoklarında bulunan satışa hazır bütün mallara, reklâm ve tanıtım malzemelerine el koyduran Z-Sistem ise, kurumsal güvenlik hizmeti sunuyor. Ürün dalı, logosu, yazılışı, faaliyet alanı ve müşteri kitlesi Bekchy ile tamamen ayrı olduğu halde Z-Sistem'in, internet filtreleme programı satan bir firma ile neden mücadeleye giriştiği ise anlamlandırılamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber