Türk mühendislerin müthiş icadı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Temmuz 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Temiz ve çevreci özelliğiyle bilinen hidrojen enerjisi, Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistemle Türkiye'de kamyondan otobüse, belediye aracından ticari taksiye kadar 250'ye yakın araçta kullanılmaya başlandı.

Araç üzerinde, elektroliz yöntemiyle suyun atomlarına ayrıştırılarak elde edilen hidrojenin içten yanmalı motorlarda ek yakıt olarak kullanılmasını sağlayan sistem, monte edildiği araçta yüzde 30 yakın tasarrufu sağlıyor. Motorun gücünü yüzde 4-13 oranında arttıran sistem, havayı kirletici emisyon gazlarını yüzde 60 azaltırken, motorun ömrünü yüzde 50 arttırıyor. "Hidrogaz Yakıt Tasarruf Sistemi" adı verilen sistem üzerinde yaklaşık 15 yıldır çalışan Eroğlu Mühendislik İnşaat Otomotiv Enerji İthalat İhracat Sanayi Genel Müdürü Fazlı Eroğlu, sistemin her türlü araca monte edilebildiğini belirterek şöyle konuştu:

MALİYETİ 1000 YTL

?Bu sistem Türkiye'de değil, dünyada ilk kez bizim tarafımızdan uygulanıyor. Şu anda 250 araca takmış durumdayız. Geçenlerde bir Mercedes 500 bu cihazı taktı. Sürücü İzmir'e gitti, İzmir'den bizi arıyor sevinerek, diyor ki; (ben buraya 2-3 depoyla geliyordum, şimdi yarı yarıya düştü)." Maliyeti 1.000-1.500 YTL olan sistem, yıl sonuna kadar seri üretime geçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber