Büyük birader vücuda sızıyor!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zor anda imdada koşacak kurtarıcılar mı, 'büyük birader'in gözleri mi? ABD'de sağlık gerekçesiyle vücuda yerleştirilen mikroçipler, gözetim toplumu korkusunu hortlattı...

Mikroçip tartışmaları, ABD'de hastalara çip takılması fikriyle alevlendi. İlk bakışta insanlara çip takılması mükemmel bir fikir gibi görünüyordu: Sağlık görevlileri çipler sayesinde kişinin tıbbi geçmişini rahatlıkla tespit edebilecek, kaybolan alzheimer hastaları da kolayca bulunabilecekti. Ancak sivil toplum kuruluşlarına bakılırsa 'kazın ayağı' hiç de öyle değil... Zira çip teknolojisi, İngiliz yazar George Orwell'in '1984' isimli kitabında tasvir ettiği gibi, toplumun sürekli gözlem altında tutulması fikrini aratmıyor...

ABD'li sivil toplum kuruluşları, alzheimer hastaları için ve güvenlik gerekçesiyle başlayan çip takmanın suçlu ve yabancılara kadar uzanabileceğini ve bir gün Amerikan halkının büyük bir bölümün çiple sürekli gözetlenebileceğini ileri sürüyor.

İlk olarak ineklere takılmıştı

CityWatcher.com isimli gözetleme ekipmanları satan bir şirketin, şirket verilerinin güvenliği nedeniyle iki elemanına çip takıldığının ortaya çıkması konuya duyarlı ABD'lileri 'İnsanları damgalamayın' sloganlarıyla sokaklara döktü.

Elektronik çip, ilk defa 30 yıl önce ineklerin kulaklarına takılmıştı. Amaç, hayvanların üreme ve yeme alışkanlıklarını izlemekti. 1990'lara gelindiğinde çiftlik hayvanlarından balıklara, evcil hayvanlardan yarış atlarına milyonlarca hayvana çip takıldı. Çipler bugün kütüphane kitaplarından kredi kartlarına pek çok yerde kullanılıyor. Ancak, CityWatcher çalışanları evcil hayvan ya da kitap değil, devletin gözetlediği insanlar... Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği Teknoloji ve Özgürlük Programı yöneticisi Barry Steinhardt, "Gözetim toplumu yaratılıyor. Yakında her hareketimiz ve düşüncemiz kaydedilecek" diyor.

Basitçe yerleştiriliyor

Çipin tasarımı son derece basit: Cam bir kapsülün içinde silikon bir bilgisayar çipi, bir anten ve içindeki bilgileri aktaran bir 'kapasitör' bulunuyor. Çipin vücuda yerleştirilmesi de çok kolay. Lokal anesteziden sonra iğneyle, omuzla dirseğin arasına yerleştiriliyor.

Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nden Dr. John Halamka iki yıldır 'çipli': "Bir kaza sonucu baygın bir halde hastaneye getirilirsem çip sayesinde beni kolayca tanıyabilir ve tıbbi geçmişime ulaşabilirler" diyor. Fakat Halamka da çip taktırmanın olumsuz sonuçlarının farkında: "Arkadaşlarım hayatım boyunca damgalandığımı ve bağımsızlığımı kaybettiğimi söylüyor. Dürüst olmak gerekirse haklı olduklarını düşünüyorum!"(Radikal)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber