Defterdar, malmüdürü gibi unvanlar ?muhasebe yetkilisi' olarak değişiyor

Haber Giriş : 19 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 yılında yürürlüğe girecek kanun değişikliği, 77 yıldır kullanılan pek çok unvanın yerine yenilerinin gelmesine yol açacak. Buna göre defterdar, malmüdürü, sayman gibi isimler kamu idarelerine ?muhasebe yetkilisi' olarak atanabilecek.

Kamu maliyesinde yapılan ve 2005 yılında yürürlüğe girecek kanun değişikliği, 77 yıldır kullanılan pek çok unvanda değişiklikler öngörüyor. 83 maddeden oluşan kanuna göre Sayıştay Başkanlığı'nın görevi ?dış denetçilik'' olurken, Sayıştay haricindeki kamu kurumlarında görev yapan müfettiş ve kontrolör ve denetmenler ?iç denetçi'' olarak adlandırılacak. Kanunun geçici 5. maddesi Maliye Bakanlığı'nın kadrolarında defterdar, bütçe dairesi başkanı, muhasebe müdürü, malmüdürü, saymanlık müdürü, vergi dairesi müdürü, sayman, devlet muhasebe uzmanı ve muhasebe denetmeni olarak görev yapanların, kamu idarelerine ?muhasebe yetkilisi'' olarak atanabileceklerini öngörüyor. TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ile Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine, Dış Ticaret ve Gümrük müsteşarlıklarının uzman kadrolarında görev yapanların ?Mali Kontrol Yetkilisi'', Sayıştay denetçisi, Başbakanlık müfettişi, Yüksek Denetleme Kurulu denetçisi, Maliye müfettişi, hesap uzmanı, bütçe kontrolörü, muhasebat kontrolörü, gelirler kontrolörü, Milli Emlak kontrolörü, Hazine kontrolörü kadrolarında çalışan kişilerin ise kamu idarelerinde gerekli sınavlardan geçerek ?iç denetçi'' unvanına sahip olabileceklerini karara bağlıyor.

Söz konusu atamaların 2008 yılı başına kadar yapılacağını hükme bağlayan ilgili geçici maddede, yeni unvanları alacak olanların, Maliye Bakanlığı'nın 2 aydan az olmamak üzere vereceği mesleki eğitimden geçmeleri ve yapılacak sınavda başarılı olmalarını şart koşuyor. 1927'den bu yana kullanılan ve kamu maliyesinin işleyişini bir bütün olarak düzenleyen 1050 sayılı Muhasebe-yi Umumiye Kanunu, 2003 yılı Aralık ayında çıkan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'yla büyük ölçüde yürürlükten kalktı.

Kamu kurumlarında veznedarların unvanını ise (muhasebe mutemedi) olarak değiştiren kanun, bütçeyi Maliye Bakanlığı'na, borç yönetimini Hazine Müsteşarlığı'na, yatırım bütçesinin kontrolünü ise Devlet Planlama Teşkilatı'na veriyor. İta amiri (üst yönetici) kavramını da yeniden belirleyen 5018 sayılı yasa, Milli Savunma Bakanlığı'nda üst yönetici sıfatını bakana, diğer bakanlıklarda ise aynı sıfatı müsteşara veriyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber