Üniversite tercihini küçümsemeyin!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2007 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"ÖĞRENCİLER TERCİH YAPARKEN YETENEKLERİNİ GÖZ ARDI ETMEMELİ": DAHA ÖNCE ÖSS'DE İLK 5 BİNE GİREN ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 48'İ SEÇTİĞİ ÜNİVERSİTEDEN, YÜZDE 30'U İSE BÖLÜMÜNDEN MEMNUN DEĞİL


Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Alican Usta, Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazandıktan sonra üniversiteye girmek için yapılan tercihin küçümsenmemesi gerektiğini, zira daha önce ÖSS'de ilk 5 bine giren öğrencilerin yüzde 48'inin seçtiği üniversiteden, yüzde 30'unun ise bölümünden memnun olmadığını belirtti.

Alican Usta, üniversite adaylarının tercih işlemlerinin 23 Temmuz'da başladığını, 3 Ağustos'ta sona ereceğini hatırlatarak, bu süreçte öğrencilerin ÖSS'den aldıkları puan çerçevesinde gelecekteki hayatlarını belirleyecekleri tercihleri yapacağını söyledi. Usta, tercih yapmanın küçümsenmemesinin önemini vurgularken, "Hatta mümkünse bir rehberlik uzmanından destek alsınlar" tavsiyesinde bulundu.

Adaylardan 2007 ÖSS'ye girip 160 ve üstünde puan alanlar, 2007 ÖSS'ye girip aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar ve sadece sınavsız geçiş için başvuranların tercih yapabileceğine işaret eden Usta, "Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların ise tercih formu doldurmaları gerekmiyor" açıklamasını yaptı.

Öğrencilerin tercih listesini hazırlarken çoğu zaman ailelerinin etkisiyle, önyargılarıyla karar vererek popüler mesleklere yöneldiğini, dolayısıyla kendi isteklerini göz ardı ettiğini dile getiren Usta, "Geçtiğimiz yıllarda ÖSS'ye girerek başarılı olan ilk 5 bin öğrenci arasında araştırma yapıldı. Bu öğrencilerin yüzde 48'i seçtiği üniversiteden, yüzde 30'u ise öğrenim gördüğü bölümden memnun değildi. Yüzde 78'e çıkan memnuniyetsizlik oranı doğru tercih yapmanın önemini ortaya koymaktadır. Aileler

çocukları üzerinde baskıcı olmamalı" dedi.

Tercih yapılırken kişinin özelliklerine, yeteneklerine, günün şartlarına uygun meslek seçimine dikkat edilmesinin önemine değinirken, "Bu sayede sağlıklı, mutlu, kendi kendisiyle barışık insanlarımızın sayısı artacaktır" diyen Usta, şunları söyledi:

"Meslek seçimi hem bireysel hem de toplumsal açıdan büyük önem taşımaktadır. Bireysel yönden bir takım fizyolojik ihtiyaçların doyurulmasında; toplumsal açıdan da toplumsal gelişmeye temel oluşturacak olan insan gücünün planlanmasında önemi açıkça görülmektedir. Bu yıl ÖSS'de öğrencilerimizin 24 tercih hakkı bulunmaktadır. Tercih sıralamasını oluştururken öğrencilerimizin önemle dikkat etmesi gereken konu, bu tercihlerini puanına göre en çok istediğinden en az istediğine göre sıralamaları gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki; bu yıl istemediğiniz bir bölümü kazanırsanız ertesi yıl ortaöğretim başarı puanı otomatik olarak yarıya düşecek, bu da önemli bir puan kaybı anlamına gelecektir."

Usta, öğrencilerin sıklıkla yaptıkları tercih hatalarını ise şöyle sıraladı:

"Farklı puan türündeki orta öğretim alanlarıyla uyuşmayan tercihlerde bulunmak. Tercih listesini doldurmak için istek dışında yüksek öğrenim programları yazmak. Bölümlerin puan ve başarı sırasını göz önüne almayarak ölü tercih yapmak. Bölümlerin özel şartlarına dikkat etmeden tercih yapmak. Kodlama hatası yapmak. Meslekler ve üniversitelerin bulunduğu şehri tanımadan tercih yapmak. Vakıf üniversitelerinin burslu ya da burssuz bölümlerini, özel koşullarını göz önünde bulundurmadan tercih etmek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber