Son kararı üniversite adayı versin...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Temmuz 2007 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tercih işlemleri başlayan üniversite adaylarının, geleceklerini belirleyecek eğitim seçimlerini, sevdikleri bölümlerden yapması ve son kararı kendilerinin vermesi önerildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Adana Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ragıp Özyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSS'ye katılan 1 milyon 615 bin 4 adaydan 1 milyon 297 bin 749'unun, hayatlarındaki en önemli kararı verme aşamasında olduğunu ifade etti.

Tercih yapılacak sürenin iyi kullanılması ve acele edilmemesi gerektiğini belirten Özyürek, tercih edilecek bölümün ise kapsamlı bir araştırma sonrasında seçilmesine dikkati çekti.

Adaylara, geleneksel aile yapısı ve ekonomik nedenler dolayısıyla velilerin çoğu zaman baskı yaptığına dikkati çeken Özyürek, sevilmeden tercih edilen bir bölümün ise kişide isteksizlik yaratacağını söyledi.

Aile bireylerinin çocuklarına yönlendirici bir rol oynaması gerektiğini kaydeden Özyürek, şöyle konuştu:

"Velilerin çocuklarını istedikleri alanlara yönlendirmesi lise yıllarında alan seçimlerinde başlıyor. Üniversite seçiminde ise aileler başta ekonomik kaygılar nedeniyle çocuklarını öğretmenlik, tıp, hukuk gibi alanlara yönlendirmek istiyor. Veliler tüm çekincelerini dile getirmeliler, ancak (her koyun kendi bacağından asılır) misali son kararı yine çocuğa bırakmalı. Geleneksel ve ekonomik nedenlerle gençlere kesinlikle baskı yapılmamalı, aksi takdirde, sevilmeden, istenmeden gidilecek bölüm yarıda kalabiliyor. Öğrenci çoğu zaman da mezuniyet sonrası bölümü dışında başka alanlara yöneliyor."

KAPSAMLI ARAŞTIRIN

Üniversite adaylarının, sevdiği bölümü tercih etmesinin zevkli bir eğitim dönemi geçirmesine neden olacağını anlatan Özyürek, iş hayatının ise o yönde başarılı olacağını söyledi.

Adayların velilerin uyarılarının yanı sıra, uzmanlardan ve arkadaş çevrelerinden de destek almasını öneren Özyürek, şunları kaydetti:

"Adayların geleceklerini belirleyecek böyle bir olayı ihmal etmeden, iyice ve geniş kapsamlı bir araştırmayla belirlemesinde fayda var.

Adaylar, özellikle üniversitede okuyan arkadaş çevrelerinden, fakülteler hakkında bilgi alış verişi yapabilirler. Gençler, yapacakları geniş kapsamlı araştırmanın ardından mutlaka istekli oldukları alanlara yönelmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber