Sağlık kayıtları için yazılım geliştirdiler

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Temmuz 2007 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ODTÜ'lü araştırmacılar, geçirilen hastalıklardan kullanılan ilaçlara kadar bütün sağlık bilgilerine anında ulaşılarak teşhisi kolaylaştıracak bir yazılım geliştirdi.

Uluslararası patent başvurusunun yapıldığı yazılım, testlerin tekrarlanmasının önüne geçilerek masrafların azaltılmasına ve hastaların kendi sağlık kayıtlarını internet üzerinden takip etmesine de olanak sağlıyor. Yazılım teknolojisi, sağlık kurumlarının halen kullanmakta olduğu elektronik sistemler ile uyumlu çalıştığından ekonomik açıdan yeni bir yük getirmiyor.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Doğaç, elektronik sağlık ağlarının tüm ülkelerin öncelikleri arasında bulunduğunu belirterek, 2005 yılında ABD'de Başkan George W. Bush'un talimatıyla Ulusal Sağlık Ağı'nın kurulması için çalışmaların başlatıldığını belirtti. Prof. Doğaç, Danimarka'da tam kapasite işleyen bir elektronik sağlık ağının bulunduğunu, İngiltere'nin de geçişi hızlandırmak için 10 milyar Sterlin gibi büyük bir bütçe ayırdığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber