Türkiye'nin ilk ve tek akredite laboratuvarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2007 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan laboratuvar, uluslararası geçerliliğe sahip Joint Commission International (JCI) akredite belgesi aldı.

Türkiye'deki kamu ve üniversite hastaneleri arasında ilk ve tek akredite olmuş laboratuvar olma özelliğindeki ÇÜ Merkez Laboratuvarı, günde 2 bin hastaya hizmet veriyor.

Uluslararası hizmet kalitesi standartlarına sahip olduğunu kanıtlayan Merkez Laboratuvarının Sorumlusu Prof. Dr. Akgün Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel hedeflerinin ''kalite'' olarak belirlendiğini vurguladı.

Laboratuvarın 2004 yılından itibaren akreditasyon çalışmalarına başladığını anlatan Yaman, bu amaca yönelik olarak uluslararası akreditasyon hizmeti veren ABD'de bulunan JCI ile temasa geçtiklerini ve akreditasyon çalışmaları takvimini belirlediğini söyledi.

Yaman, Yrd. Doç Dr. Tamer İnal, Yrd. Doç. Dr. Filiz Kibar, Uz. Dr. Ertuğrul Kahraman, Dr. Salih Çetiner, uzman Hatice Özçürümez, şef teknisyen Ali Sarı ve 89 teknisyen, hemşire ve yardımcı personel ile ekip ruhu içinde gece-gündüz çalışarak kalite yönetimini en üst noktaya getirmeyi başardıklarını belirtti.

Hastaların tanı ve tedavilerinin takibinde kaliteli, güvenilir, ispat edilebilir, hızlı ve doğru klinik laboratuvar hizmetini sunmayı amaçladıklarını ifade eden Yaman, şunları kaydetti:

''Bu kalite belgesiyle amacımızı yerine getirdiğimizi gösterdik. Bilimsel gerçeklerle çalışmak, dünya standartlarında laboratuvar olmak, bölgemizdeki ihtiyacı karşılamak ve hasta haklarına saygılı, güler yüzlü bir laboratuvar hizmetini sunmak amacıyla yoğun bir çalışma temposu girdik.

ABD'den gelen denetçi tarafından 2005 yılı Kasım ayında ön denetimi atlattık. Eksikliklerimizi belirledik ve 16-20 Ekim 2006 tarihleri arasında yine ABD'den gelen farklı iki denetçi tarafından ana denetimden geçtik. Değerlendirme süreci sonunda, bu yıl Nisan ayında, ana denetim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, verdiği hizmetlerin tamamını kapsayan 'Akredite Laboratuvar' unvanını elde ettik. Akreditasyonun 2009 yılına kadar geçerliliği var. Daha sonra yeniden denetimlere tabii tutulacağız.''

Yaman, artık uluslararası standartlara uygun çalıştıklarını ifade ederek, Türkiye'nin ilk ve tek akredite laboratuvarı unvanını da kazanıp bu alanda öncülük yaptıklarını vurguladı.

Laboratuvarın dünya ile entegre halde hizmetlerine devam edeceğini anlatan Yaman, şöyle konuştu:

''Yüksek teknolojisini toplam kalite ile birleştiren laboratuvarımızın sonuçları artık dünyanın her yerinde geçerli olup, uluslararası güvenilirliğiyle halkımızın hizmetindedir.

Laboratuvarımız, ülkenin örnek birimi olarak kabul gören, uluslararası benzerleri düzeyinde, dinamik, yenilikçi, araştırmacı, tüm yönetici ve çalışanlarıyla, şeffaflığa, bilimselliğe, etik kurallara, dürüstlüğe ve güvenilirliğe inanan bir ekip olarak hizmetlerine devam edecek.''

Yaman, Merkez Laboratuvarı'nda biyokimya, mikrobiyoloji, immünoloji birimleri bulunduğunu, yaklaşık rutin 400, acil 53 farklı test yapıldığını ve günde 2 bin hastaya hizmet verildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber