Sendika, promosyonları vermeyen üniversiteye dava açtı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Temmuz 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DELİL TESPİTİ VE DURUŞMA TALEPLİDİR

NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞI'NA

İZMİR

Davacı : Yılmaz Sever ( Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Başkanlığı Adına )

Vekili : Av. Mesut KILIÇ

Davalı : Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ? İzmir

Konu : Davalı idarenin 14.06.2007 gün ve 1130 sayılı işleminin iptali talebidir.

Tebliğ Tarihi : 21.06.2007

Açıklamalar :

1 ) Müvekkil, Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Başkanlığı, Şube sekreterliği görevini asaleten ve şube başkanlığı görevini vekâleten yürütmektedir.

2 ) Müvekkil, 30.05.2007 gün ve 75 sayılı dilekçesi ile davalı kuruma yazılı müracaatta bulunmuştur.

3 ) İlgi yazıda, davalı idare ile Türkiye İş Bankası AŞ Kordon Şubesi arasında maaş ödeme konusunda bir anlaşmanın bulunduğu, bu anlaşma uyarınca bankanın kuruma promosyon veya herhangi bir ad altında ödeme yapıp yapmadığı, eğer ödeme yapıldıysa bu miktarın çalışanlara eşit şekilde dağıtılmasının gerektiği, eğer banka tarafından herhangi bir ödeme yapılmıyor ise banka ile yapılan anlaşmanın feshedilerek, yeni bir anlaşmanın yapılması ve elde edilecek gelirin kurum çalışanlarına eşit şekilde ödenmesinin sağlanması talep edilmiştir.

4 ) Davalı yan 14.06.2007 gün ve 1130 sayılı cevabi yazısında; banka tarafından kuruma herhangi bir ödeme yapılmadığı, sözleşmenin bitim tarihinin 15.10.2012 olduğu, Kamu kurumlarında hizmetin devamlılığının esas olduğu belirtilerek müvekkilin talebi reddedilmiştir.

5 ) Bilindiği üzere son birkaç yıldır, kurumlar maaş ödemeleri konusunda bankalarla anlaşma yapmaktadırlar. Bunun karşılığında ise bankalar ya sözleşmede var olan düzenleme karşılığında promosyon adı altında veyahut ta, sözleşmenin imzalandığı tarihte bağış makbuzu karşılığında, bağış adı altında ödeme yapmaktadır.

6 ) Kamu kurumlarında görev yapan personellerin uzun uğraşları sonucunda ilk etapta bazı kamu kurum ve kuruluşları, devamında ise tüm kamu kurum ve kuruluşları, bankaların ödemiş olduğu bu meblağı ( en az % 70' ini ) çalışanlara dağıtmaya başlamışlardır.

7 ) Hatta son olarak Başbakanlığın 2007/21 sayılı genelgesi ile promosyonların dağıtımına ilişkin usuller belirlenmiştir.

8 ) Bu bağlamda müvekkil de üyeleri adına davalı kuruma müracaat etmiş ve çalışanların maaş almakta olduğu banka tarafından herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığını sormuştur. Davalı kurumun cevap yazısında banka tarafından herhangi bir ödeme yapılmadığı belirtilmiştir.

9 ) Müvekkil tarafından davalı kuruma yapılan müracaatın ikinci kısmı ise, eğer banka tarafından herhangi bir ödeme yapılmıyor ise, anılı banka ile var olan sözleşmenin feshedilerek, promosyon ödemeyi taahhüt eden bir banak ile sözleşme yapılması talep edilmiştir.

10 ) Davalı kurum müvekkilin bu talebini reddederek işbu davanın açılmasına sebebiyet vermiştir.

11 ) Davalı kurum 2004 yılından bu yana, Türkiye İş Bankası Kordon Şubesi marifetiyle personellerine maaş ödemesi yapmaktadır. İptale konu cevabı yazıdan anlaşılacağı üzere, davalı kurum anılı banka ile 8 yıllık bir sözleşme imzalamıştır.

12 ) İdareler eylem ve işlemlerinde kamu yararı ile hizmet gereklerini gözetmek mecburiyetindedir.

13 ) Davalı idarenin 14.06.2007 gün ve 1130 sayılı yazısı tarafımızca pek anlaşılamamıştır. Şöyle ki;

· İlimizde yaklaşık 20.000, ülke genelinde ise yaklaşık 400.000 civarında üyesi olan bir memur sendikasının vekilliğini yapmaktayım. ( Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu ) Gündelik yaşamda sıklıkla karşılaştığımız bu konu hakkında kurumlar genellikle 2 ? 3 yıllık sözleşmeler imzalamaktadırlar. Kurumlar ile bankalar arasında imzalanan bu sözleşmeler yaklaşık 5 yıldan bu yana uygulanmaktadır.

· Her ne kadar, kurumlar bankalardan almış oldukları promosyon tutarlarını son bir yıldır çalışanlar ile paylaşmakta ise de, son beş yıldır kurumlar bankalardan almış oldukları bu rakamı kurum ihtiyacı için kullanmaktadırlar.

· Davalı kurum bünyesinde gerek 657 sayılı yasaya tabi olarak gerekse de sözleşmeli statüde binlerce personel görev yapmaktadır. Şu anki piyasa koşulları dikkate alındığında, bu hacme sahip bir kurum hangi banka ile sözleşme imzalarsa imzalasın, ( değil 8 yıllık 2 yıllık bir sözleşme dahi imzalansa ) promosyon veya bağış adı altında alacağı ödeme tutarları yüz milyarları bulacaktır.

· Eğer davalı idare yazısında belirttiği üzere herhangi bir promosyon veya bağış almamışsa neden, anılı banka ile sözleşme imzalamıştır? Uygulamada gördüğümüz üzere, kurumlar promosyon aldıkları halde 2 veya 3 yıllık bir sözleşme imzalarken, davalı kurum hangi sebeple promosyon almadığı bir sözleşmeyi 8 yıl gibi uzun bir süre üzerinden imzalamıştır? ( 2004 yılında imzalanan sözleşme karşılığında promosyon alınsa idi bu personellere dağıtılmasa dahi kurum ihtiyaçları için sarf edilebilirdi. ) Bu konunun açıklığa kavuşabilmesi için, sözleşme uyarınca anılı Banka tarafından davalı kuruma veya iştiraklerine promosyon veya bağış adı altında bir ödeme yapılıp yapılmadığı hususlarının açılığa kavuşabilmesi açısından Sayın Başkanlığınızca delil tespiti yapılmasını talep etmekteyiz. Bu konuda İş Bankası Kordon Şubesine sözleşmenin imzalandığı tarihlerde, promosyon veya bağış ödemesi yapılıp yapılmadığının sorulmasını talep etmekteyiz. ( Rektörlük, Hastane veya davalı kuruma bağlı iştirakler hesabına)

· Eğer davalı kurum maaş ödenmesine ilişkin sözleşmeyi akdederken, herhangi bir ödeme almamışsa, kendiliğinden veya müvekkilin talebi doğrultusunda anılı sözleşmeyi feshederek, yeni bir sözleşme imzalaması mümkünken bunu da gerçekleştirmemiştir. Kanaatimizce bu hareket tarzı dilekçe de belirtildiği üzere, hizmetin devamlılığı gibi bir gerekçeyle açıklanamayacak kadar hassastır.

14 ) Görüleceği üzere davalı idarece tesis olunan işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri bulunmamaktadır. Bu sebeplere binaen, işbu davanın açılması zaruri olmuştur.

Hukuki Sebep : İlgili yasal mevzuat

Deliller : 1 ) Müvekkilin yazılı başvurusu ve ret cevabı

2 ) Davalı kurum ile T. İş Bankası Kordon Şubesi arasında imzalanan maaş sözleşmesinin onaylı örneği ( Davalı kurumdan ve ilgili bankadan celp edilecek )

3 ) Sözleşme uyarınca banka tarafından davalı kuruma promosyon ödemesi yapılıp yapılmadığı hususunun tespitine yarar her türlü bilgi ve belge ( Davalı kurumdan ve ilgili bankadan celp edilecek )

4 ) Sözleşme süresi boyunca banka tarafından davalı kuruma bağış adı altında ödeme yapılıp yapılmadığının tespitine yarar her türlü bilgi ve belge ( Davalı kurumdan ve ilgili bankadan celp edilecek )

5 ) Bilirkişi incelemesi ve ikamesi yasal sair delil

Sonuç : Yukarıda bahsi geçen ve resen nazara alınacak sebeplerden ötürü;

1 ) Davalı idarenin 14.06.2007 gün ve 1130 sayılı işleminin iptaline,

2 ) Anılı Banka tarafından davalı idareye promosyon veya bağış adı altında bir ödemenin yapılıp yapılmadığının tespitine,

3 ) Anılı banka tarafından herhangi bir ödeme yapılmış ise bu tutarın çalışanlara ödenmemesine ilişkin işlemin iptaline,

4 ) Anılı banka tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış ise, maaş ödeme sözleşmesinin feshi ile promosyon ödemesini taahhüt eden bir banka ile yeni bir sözleşme yapılmasını talebini reddeden işlemin iptaline,

5 ) Yargılamanın duruşmalı icrasına,

6 ) Yargılama giderleri ile avukatlık ücretinin davalı yan üzerinde bırakılmasına, karar verilmesi saygıyla arz ve talep olunur. 25.07.2007

Davacı Vekili

Av. Mesut KILIÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber