KHK ile kadroya geçen sözleşmeli personel bu yıldan itibaren 1 kademe almalı!

2011 yılında, 632 sayılı KHK ile kadroya geçenlere, 2011 yılındaki geçiş tarihine göre, eğer hiç disiplin cezası almamış ise bu yıldan itibaren 1 kademelerinin verilmesi gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Temmuz 2019 10:07, Son Güncelleme : 03 Temmuz 2019 09:25
KHK ile kadroya geçen sözleşmeli personel bu yıldan itibaren 1 kademe almalı!

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ile 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlar 4 Haziran 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 632 sayılı KHK ile memur kadrolarına atananların kadrolu memurluktaki süreleri bugünlerde 8 yılını doldurmaktadırlar.

Bugünlerde diyoruz çünkü kadroya geçiş için 60 günlük başvuru süresi söz konusu idi. Örneğin 5 Haziran 2011 de başvurup kadroya geçmiş ise 5 Haziran 2019'da 8 yıllık süre dolmuş demektir.

Bilindiği üzere, daha önce son 6 yıllık sicil notu çok iyi olan memurlara 1 kademe verilirken 6111 sayılı yasa ile 657 sayılı yasanın 64. Maddesi değiştirilerek "Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır." fıkrası uygulamaya konuldu. 25 Şubat 2011 tarih ve 27857 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre son 8 yıllık sürede disiplin soruşturması sonucunda hiçbir ceza almayan memurlara bir kademe verilmesi gerekmektedir.

Bu arada son 8 yılda Uyarma, kınama cezası alıp 5 yıllık silinme süresinde kaldırılanlar ceza almış kabul edilmektedir.

Bu açıklamalar doğrultusunda 2011 yılında 632 sayılı KHK ile kadrolu memur olarak atanan memurlara bu yıl kadrolu olarak göreve başladıkları tarih baz alınarak bir kademe verilmelidir. Örneğin 21 Haziran 2011 de kadrolu olarak görev başlayan bir öğretmene 21 Haziran 2019'da (8 yıl çalışmış arada boşluk yoksa (aylıksız izin, askerlik... vs) bir kademe verilmelidir.

Memurlar.net'te, "Sözleşmeli statüde geçirilen süreler 8 yıla bir kademede dikkate alınır mı?" başlığıyla yayımlanan karar, görüldüğü üzere idare mahkemesi kararı olup tüm çalışanlara uygulanması söz konusu olmayacaktır.

O konu ayrı bir hukuki mücadele konusu olup sözleşmelilikte geçen sürenin 8 yıl hesabında değerlendirilmesi gerektiği yönündedir. 64. Maddede bahsedilen süreden sayılması gerektiği görülmekte fakat kanunun geçici 36.maddesinde yer alan;

"Geçiş hükümleri:

Geçici Madde 36 - (Ek: 13/2/2011 - 6111/116 md.)

A) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tutulmakta olan sicil dosyaları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen beşinci yılın sonuna kadar muhafaza edilir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olumsuz sicil almış olan memurların itirazları ve bu itirazların sonuçlandırılması hakkında, 657 sayılı Kanunun bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla değiştirilen veya yürürlükten kaldırılan sicile ilişkin hükümleri uygulanır.

4254-1

B) Bu maddenin yayımı tarihinden önceki son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan 37 nci maddede yer alan bir üst dereceye yükseltme uygulamasından yararlanmamış olanlar hakkında, bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla değiştirilen 37 nci maddenin değişiklikten önceki hükmü uygulanır. Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla değiştirilen 37 nci maddede yer alan sekiz yıllık süre, ilk sekiz yıllık dönem için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki;

a) Son beş yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için üç yıl,

b) Son dört yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için dört yıl,

c) Son üç yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için beş yıl,

d) Son iki yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için altı yıl,

e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl,

olarak uygulanır.

C) Bu maddenin yayımı tarihinden önceki son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan bir kademe ilerlemesi uygulamasından yararlanmamış olanlar hakkında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla değiştirilen 64 üncü maddenin ikinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmü uygulanır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla değiştirilen 64 üncü maddenin dördüncü fıkrasında yer alan sekiz yıllık süre, ilk sekiz yıllık dönem için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki;

a) Son beş yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için üç yıl,

b) Son dört yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için dört yıl,

c) Son üç yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için beş yıl,

d) Son iki yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için altı yıl,

e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl,

olarak uygulanır.

D) 657 sayılı Kanunun bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla değiştirilen hükümleri gereğince, ilgililere geriye dönük olarak herhangi bir şekilde mali ve sosyal hak sağlanamaz ve hiçbir şekilde ödeme yapılmaz."

Hükümlere yönelik bir vurgu söz konusu değildir.

Bu durumda bu değişikliğin yürürlüğe girdiği 25.02.2011 ile kadroya geçerek kadrolu memurluğa atanılan tarih tartışma konusu yapılabilir. Tabii ki hukuki mücadele verilmesi gerekir.

Sonuç olarak; 632 sayılı KHK ile kadroya geçerek bu yıl fiilen 8 yılını dolduran ve bu süre içerisinde hiç cezası olmayan memurlara 1 kademe göreve başlama tarihi itibariyle verilmelidir.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber