Mülakat komisyonlarını genişletmek çözüm mü?

Adli ve idari hakim adaylığı eleme sınavlarında mülakat komisyonunu genişletmek yeterli değildir, daha adil bir çözüm bulunmalı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Haziran 2019 16:20, Son Güncelleme : 27 Haziran 2019 16:21
Mülakat komisyonlarını genişletmek çözüm mü?

Türkiye'de adalet duygusunu en çok zedeleyen işlemlerin başında mülakatlarda yaşanan haksızlıklardır.

Memuriyetten görevden yükselmeye, okul yöneticiliğinden yurt dışı görevlendirmeye, Diyanet gibi kurumlarda yer değiştirme işlemlerine kadar bir çok yerde mülakat yapılmakta ve sınava giren hemen her aday torpil peşine düşmektedir.

Mülakatlarda yaşananlara eleştiri getirildiğinde, idareler genel olarak, o görev için mülakatın gerekliliğine vurgu yapmaktadır.

Ancak mülakat bir görev için ne kadar gereli olursa olsun, mülakata giren adayların adil bir şekilde sınava tabi tutulacağından emin olması gerekmektedir.

Ülkemizde, sınavlara girenler, mülakatı uygulayanların adil bir uygulama yapmadığına inanmaktadır.

Bu nedenle adli ve idari yargı hakim adaylığında mülakat komisyonunu genişletip Danıştay ve Yargıtay'dan hakimlerinde sınava girmesini sağlamak yaşanan sorunu çözmeyecektir.

Mülakatlarda yaşanan en temel sorun, adayların hak etmedikleri puanları aldıklarına olan inançtır. Mülakatlarda kamera veya ses kaydı alınmasının yaşanan sorunlara daha iyi bir çözüm olabileceği en sık getirilen öneridir.

Bu bağlamda, sadece Adalet Bakanlığında değil, yapılan tüm mülakatlarda, yaşanan adaletsizlik algısının ortadan kaldırılması için, daha geniş bir fikir alış verişine, gerekiyorsa bu konuda bir çalıştay düzenlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber