Adli tatil başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli tatil başladı...

Adli ve idari yargıda 36 gün sürecek adli tatil başladı. Ankara Adliyesi, geçtiğimiz adli yıl içinde yine önemli yargılamalara sahne oldu ve kamuoyunun yakından izlediği bazı davalar karara bağlandı.

AA muhabirinin derlemelerine göre, Ankara Adalet Sarayı'ndaki değişik mahkemelerde görülen birçok dava karara bağlanırken, Cumhuriyet savcıları da birçok soruşturmaya imza attı.

Yeniden yargılanan kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak hakkında daha önce verilen 15'er yıl ağır hapis cezaları, daha lehe hükümler içeren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'na (TMY) uyarlandı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak hakkında daha önce Ankara 1 No'lu DGM tarafından verilen kararın daha lehe hükümler içeren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 314, ve 3713 sayılı Yasa'nın 5.

maddesine uyarladı ve sanıkların yeni yasa hükümlerince 7 yıl 6'şar ay hapisle cezalandırılmalarına karar verdi. Ankara 1 No'lu DGM, 1994 yılında, Zana, Dicle, Sadak ve Doğan'ı, terör örgütü PKK'nın liderlerinden aldığı emir ve talimatlar doğrultusunda ülke içinde ve dışında yoğun bölücü faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle TCK'nın "yasa dışı örgüt üyeliği" fiilini düzenleyen 168 ve TMY'nin "ceza artırımını düzenleyen 5. maddesi uyarınca 15'er yıl ağır hapis cezalarına mahkum etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ilk kararı onamıştı. AİHM'nin "ihlal" kararı üzerine eski milletvekilleri, 28 Mart 2003 tarihinde Ankara 1 No'lu DGM'de yeniden yargılanmaya başlanmıştı. Dava, kapatılan Ankara 1 No'lu DGM'nin yerine kurulan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmeye başlanmıştı. Yargatıy'ın temyiz incelemesinde bulunan davayla ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yerel mahkeme kararının onanması yönünde tebliğname hazırlamıştı.

YUVACIK BARAJI DAVASINDA TÜM SANIKLARA BERAAT

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, İzmit Büyükşehir Belediyesi Kentsel ve Endüstriyel Su Temin Projesi (Yuvacık Barajı) ile ilgili "devlet alımına fesat karıştırdıkları" iddiasıyla yargılanan ve aralarında Gama Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Güriş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk ve eski İzmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu'nun da bulunduğu 9 kişi, üzerlerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı ve suçu işlediklerine dair kesin ve yeterli delil bulunamadığından beraat etti.

Aynı mahkeme, İzmit Yuvacık Barajı ihalesi ile ilgili "devlet alımına fesat karıştırma" iddiasıyla açılan davanın ilk yargılanmasında tüm sanıklara, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 205. maddesi uyarınca 5'er yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, suç nedeniyle kamunun zarara uğratılması gerekçesiyle sanıkların cezası yarı oranda artırarak 7'şer yıl 6'şar aya çıkarılmış, cezalar sanıkların duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 1/6 oranında azaltılarak 6'şar yıl 3'er aya düşürülmüştü.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi de baraj yapımında "devlet alımına fesat karıştırdıkları" iddiasıyla yargılanan 9 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını eksik inceleme nedeniyle bozmuştu.

"NEŞTER-2" DAVASI SANIKLARINA CEZA

"Neşter-2" davasının sanıkları avukatlar Cenk Güryel, Özgün Öztunç ve Galip Altuntaş ile iş adamı Haldun Erdavran, "bazı davaların sonucunu etkilemek için yargı mensupları üzerinde nüfuz kullanarak baskı kurmak ve bu yolla haksız çıkar sağlamak" suçundan 2 yıl 1 ay ile 12 yıl 1 ay arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesindeki davada, sanıklar kamuoyunda "Neşter-1" davası olarak bilinen davanın sanıklarından Mehmet Nazif Edin'in serbest kalmasını sağlamak için nüfuz kullanmak, Ankara 7.

Ticaret Mahkemesi'nde görülen "Telekom-Turkcell" davasında Turkcell lehine nüfuz kullanmak, "Santral Davası" olarak bilinen davada, mobil santralin Samsun'a kurulması işlemiyle ilgili olarak Ankara 10. İdare Mahkemesi'nde görülen davada nüfuz kullanma girişiminde bulunmak, "Hayat Bilgisi" dizisinin yayımına tedbir konulması isteğinin reddine karar verilmesi ve Pasaparola ile Pazar Yıldızı programlarıyla ilgili davalarda bir tarafın lehine karar verilmesini sağlamak için nüfuz kullanmak suçlarından değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırıldı.

Sanıklar üzerlerine atılı, Pamukbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması kararını etkilemeye çalışmak, para karşılığı nüfuz kullanmak ve "Garanti Bankası-Makro-Schöller" davalarında nüfuz kullanmak suçlarından da beraat etti.

BATIKENT'TEKİ AİLE CİNAYETİNDE MÜEBBET HAPİS CEZASI

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan, Batıkent'te 27 Mayıs 2006 tarihinde sevgiliyle birlikte babasını, annesini ve ablasını öldüren Gülçin K. 3 kez 24'er yıl hapis, sevgilisi Kamil Bayındır da 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Sanık Kamil Bayındır, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek, tasarlayarak kasten adam öldürmek" suçundan eylemine uyan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 82. maddesine göre üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılırken, sanık Gülçin K'ya da eylemine uyan aynı suçtan, TCK'nın 82/1. maddesinin (a), (b), (d) bentlerine göre üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ancak bu ceza sanık 18 yaşından küçük olması nedeniyle TCK'nın 31/3. maddesi gereğince 3 defa 24'er yıl hapis cezasına indirildi.

BİRTAN ALTINBAŞ DAVASINDA KARAR

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş'ın 1991 yılında, yasa dışı örgüt üyesi olduğu ve karıştığı iddia edilen bir olay nedeniyle gözaltında bulunduğu sırada ölümüne neden olmaktan yargılanan sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Sadi Çaylı, Süleyman Sinkil ve Hasan Cavit Orhan 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklar

hakkında tutuklama kararı vermeyen mahkeme heyeti, yurt dışına çıkışlarına yasak getirdi.

"ENERJİDE YOLSUZLUK" DAVASINDA KARAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bazı ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklardan 7'si beraat etti, 12 sanık ise çeşitli cezalara çarptırıldı.

Sanıklardan Mesut Dal, Niyazi İsmet Ertem, Yalçın Selçuk, Demet Göktaş, Cemalettin Tüney ve Bekir Aksoy, üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli, kesin ve inandırıcı kanıtlar elde edilemediğinden beraat ederken, sanıklar İbrahim Selçuk, Önder Piyade, Servet Üst, Muzaffer Nasıroğlu, Fuat Kutsal, Fuat Celepçi, Erhan Peker, Cemal Kaya, Şaban Cemil Kazancı, Yaşar Gireğiz, Cengiz Hasmer ve Necati Altın, "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturma, üye olma ve yardım etme", "ihaleye fesat karıştırma", "rüşvet vermek", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "kendisine ve yakınlarına çıkar sağlamak", "görevini kötüye kullanmak" suçlarından değişen oranlarda hapisle cezalandırıldı.

DEVAM EDEN DAVALAR

Bu arada, adli tatil kapsamında bulunmayan terör ve organize suçlarda yargılama yapmakla yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, adli tatil süresinde önemli yargılamalara devam edecek.

Danıştay 2. Daire üyeleri ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili saldırının faili olarak tutuklu bulunan avukat Alparslan Arslan ve diğer 8 sanığın, "Anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılanmalarına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

Mahkeme, "Danıştay'a Saldırı Davası" ile Ümraniye'de bomba ele geçirilmesi olayının ilişkisi olup olmadığını araştırılarak, soruşturmanın resen genişletilmesine karar verdi. Danıştay'a saldırı davasının hazırlık soruşturmasında adı geçen emekli subay Muzaffer Tekin ile Mahmut Öztürk hakkında Ümraniye'deki olayla ilgili İstanbul Başsavcıvekilliği tarafından soruşturma yapılması nedeniyle, her iki olay arasında irtibat olup olmadığının tespiti için İstanbul'daki soruşturmanın onaylı evrak suretlerinin istenilmesine karar verildi.

Saldırının faili olarak yargılanan sanık Alparslan Arslan, davanın son duruşmasında söz alarak, "Saldırının amacı, Allah'ın dinine, peygamberine, Müslümanlara yapılan alçakça hareketlere ceza vermektir.

Yakalanmasaydım, Aydın Doğan medya grubuna, Koç Grubu'na, Şener Eruygur'a ve bazı bankalara saldıracaktım. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i öldürecektim" dedi.

"KÜRE OPERASYONU" DAVASI

Kamuoyunda "Sauna Çetesi" olarak bilinen ve eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çakır ile sanatçı İbrahim Tatlıses'in de aralarında bulunduğu 18 sanığın yargılanmasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

Esas hakkındaki mütalaada, sanıklar Zengin ve Çakır hakkında, "haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla cebir ve tehdit yöntemleri kullanan silahlı örgüt kurmak ve yönetmek, devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini elinde bulundurmak, silahla ve birden çok kişiyle gasp ve tehdit, silahla ve birden çok kişiyle iş ve çalışma hürriyetini tahdit, birden çok kişiyle hürriyeti tahdit, nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik ve ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarını düzenleyen TCK'nın ilgili maddelerine göre toplam 31 yıldan 74 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor.

Mütalaada, sanatçı İbrahim Tatlıses hakkında da "birden çok kişiyle hürriyeti tahdit suçuna azmettirmek suretiyle örgüte yardım" suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 220 ve 109 maddeleri gereğince 5 yıl 3 aydan 18 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

"ATABEYLER GRUBU" DAVASINDA TÜM SANIKLARA BERAAT İSTEMİ

Kamuoyunda "Atabeyler Grubu" olarak bilinen gruba yönelik yürütülen soruşturma sonunda haklarında dava açılan 2 emniyet müdürü, 2 subay ve 2 astsubayın da aralarında bulunduğu 10 kişinin yargılanmasına devam ediliyor.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, tüm sanıkların, üzerlerine atılı "Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye kalkışmak amacıyla anlaşmak" suçundan delil yetersizliğinden beraatlerine karar verilmesini talep etti.

TFF BAŞKANI ULUSOY'UN YARGILANMASI

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Haluk Ulusoy, eski başkan vekilleri Ata Aksu ve Orhan Saka ile eski Mali İşler Koordinatörü Haldun Kozakoğlu'nun yanı sıra Trabzon'da yapılan inşaata ilişkin kontrolörlük görevini gerçekleştiren ve şu anda Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı olan Burhan Cahit Erdem ile Sayim Adanur'un, "hizmet nedeniyle emniyeti suistimal ettikleri" ve bu suça "asli-maddi fail" sıfatıyla iştirak ettikleri iddiasıyla 1 yıl 9'ar aydan 11 yıl 3'er aya kadar hapis istemiyle yargılanmalarına Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi'de devam ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber