Danıştay ve Yargıtay, içtihat gizliliğine son versin

Haber Giriş : 02 Ağustos 2007 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay, Danıştay ve Adalet Akademisi'ne başvurarak verilen kararların herkesin erişimine açılmasını talep etti.

Eminağaoğlu, aynı zamanda Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na da başvurarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarının Türkçe olarak herkesin erişimine açılmasını da istedi.

Vatandaşların, yargıçların ve avukatların içtihatlara kolayca ulaşması ve yararlanması amacıyla başvuruda bulunduklaranı belirten Eminağaoğlu, "İçtihatlara internet ortamanda herkesin ulaşmasının önü açılmalı. Çağdaş ülkelerde mahkemelerin verdiği kararlara vatandaşlar kolaylıkla ulaşabilıyor. Türkiye'de de bu sağlanmalı"diye konuştu.

Eminağaoğlu, ?Yargıtay, Danıştay ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin (İHAM) yargısal kararlarının hiçbir ayırım yapılmaksızın tüm yüksek yargıç, yargıç, Cumhuriyet Savcısı/savcılar ve avukatlar yanında, herkesce de bilinebilir ve ulaşılabilir olması yönünden, elektronik ortamda ve herhangi bir kısıtlama söz konusu olmaksızın, ücretsiz olarak erişime açılmasını istiyoruz" dedi.

Eminağaoğlu, başvuru dilekçelerinde 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Yasası'nın 5 nci maddesi ilk fıkrasının dökümantansyon başlıklı dört numaralı bendinde ?Türkiye ve diğer devletlerdeki hukuk ve adalet alanını ilgilendiren belgelerin, mevzuatın, mahkeme kararlarının ve yayınların ilgililerin faydalanmasına sunulmasını sağlamak üzere bir bilgi ve belge merkezi, bilgi bankası ve kütüphane kurmak; Türk hukuk ve adalet bibliyografyalarını hazırlamak, hazırlatmak ve bunları yayımlamak? hükmünün yer aldığına dikkat çektiğini de belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber