70 milyonu geçemeyeceğiz

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Ağustos 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ndeki son durum açıklandı: Şu ana kadar 64 milyon 571 bin kişi sisteme kaydedildi. Sayılmayan 6 milyon kişi araştırılırken, Türkiye nüfusunda düşüş bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, Türkiye'nin yeni sistemle yaptığı nüfus sayımında son durumla ilgili bilgi verdi. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde bütün illerin tamamlandığını, sadece İstanbul'da kayıt sürecinin devam ettiğini belirten Demir, kesin sonuçların yıl sonunda açıklanacağını ifade etti.

6 MİLYON KİŞİ NEREDE?

Şu ana kadar 64 milyon 571 bin vatandaşın sisteme kaydedildiğini ifade eden Demir, bunun yanında, MERNİS sistemine kayıtlı, yani vatandaşlık numarasına sahip veya Yüksek Seçim Kurulu (YSK) listelerinde olan ancak çeşitli nedenlerle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi içine girmemiş yaklaşık 6 milyon kişinin durumunu araştırdıklarını vurguladı. Demir, bu vatandaşlardan bir kısmının yurt dışında olduğunu, bazılarının da askerlik, mahkumiyet ve benzeri nedenlerle kayıt yaptırmamış olabileceklerini belirtti.

NÜFUS HER YIL AÇIKLANACAK

Bu arada, Türkiye nüfusunun bundan böyle her yıl belirlenecek bir tarihte açıklanacağını bildiren Demir, 2007 yılına ilişkin verilerin yıl sonunda duyurulacağını söyledi. Yeni sistemle birlikte Türkiye nüfusunda bir düşüş beklendiğini söyleyen TÜİK Başkanı, "Ama henüz ne kadar olacağı kesinleşmedi" dedi.

KiMLiK SAHTEKARLIGINA SON

S uçluların polise yakalanmamak için sahte nüfus cüzdanı hazırlatarak yurt dışına kaçma planları suya düştü. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, nüfus cüzdanı sahteciliğine son verecek bir projeyi hayata geçiriyor. İlk uygulamaları 2004 yılında başlatılan Kimlik Paylaşım Sistemi kapsamında, tüm vatandaşların kimlik bilgilerinin yanı sıra kısa süre içinde dijital fotoğrafları da bilgisayar ortamına aktarılacak.

DİJİTAL FOTOĞRAF

Bu sistemle herhangi bir vatandaş, Kimlik Paylaşım Sistemi'ni kullanan bir kuruma gittiği zaman, TC kimlik numarasını söylediği anda, görevlinin bilgisayarına kişinin hem kimlik bilgileri hem de dijital ortamda çekilmiş son fotoğrafı gelecek. Nüfus Genel Müdürlüğü'nün sisteminde yer almayan hiçbir nüfus cüzdanı bilgileri sistemde yer almayacağı için, suçluların yurt dışına sahte nüfus cüzdanı ve pasaportla çıkması mümkün olmayacak. Sistem sayesinde başka bir kişinin nüfus cüzdanına kendi fotoğrafını yapıştırma yoluyla sahtecilik yapmak isteyenlerin de önüne geçilmiş olacak. Ayrıca başkasının sağlık karnesiyle muayene olup ilaç alanlar da engellenecek. Okullara kayıt döneminde, öğrencinin nerede oturduğu da anında bilgisayar ekranında görülecek. Sosyal Güvenlik açısından ise, SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı gibi sosyal nitelikli kuruluşlarda, hizmetlerin birleştirilmesi çok daha kolay olacak.

BANKALAR RAHATLAYACAK

Sistem, adli işlemler de büyük kolaylık sağlıyor. İstanbul Nüfus Müdürlüğü, İstanbul'daki 6 büyük adliyeye temsilcilik açtı. Bu temsilcilikler sayesinde, mahkemelerin ilgili kişinin nüfus bilgilerinin tespiti için nüfus müdürlüğüne yazı yazılmasına karar vermeyecek. İlgili kişinin fotoğrafı ve kimlik bilgileri Nüfus Müdürlüğü'nün temsilciliklerinde anında öğrenilebilecek. Bankalar ise sisteme dijital fotoğrafların da eklenmesiyle başkasının nüfus cüzdanıyla kredi ve kredi kartı başvurusu yapanları kolaylık tespit edebilecek.

Ali KUŞ/İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber