Toplu görüşme sürecine 'toplu sözleşme ve grev hakkı' damgasını vuracak

Haber Giriş : 08 Ağustos 2007 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamudaki toplu görüşme sürecine "toplu sözleşme ve grev hakkı" damgasını vuracak. Kamuda örgütlü KESK, MEMUR-SEN VE KAMU-SEN, 15 Ağustos'ta başlayacak olan ve kamuda çalışan 1 milyon 850 bin kişiyi ilgilendiren toplu görüşme sürecinde, hükümetten öncelikli olarak kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı verilmesini isteyecek.

KESK, Memur-Sen ve Kamu-Sen başkanları, toplu görüşmeler öncesinde hükümete iletecekleri talepler hakkında ANKA'ya açıklamalarda bulundular.

-EN DÜŞÜK MAAŞ 1,150 YTL OLSUN-

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul, toplu görüşme sürecinde olmazsa olmaz taleplerinin kamu çalışanlarına toplu iş sözleşme ve grev hakkı verilmesi olduğunu belirtti. Görüşmelerde, özellikle kamudaki ücret adaletsizliğinin giderilmesini isteyeceklerini ifade eden Tombul, "Hükümetten, şu anda en düşük memur maaşı olan 750 YTL'nin, bir kişinin yoksulluk sınırı olarak kabul edilen bin 150 YTL'ye çıkarılmasını talep edeceğiz" dedi.

Hükümetin kamu hizmetlerini tasviye etmekten ve IMF politikalarını uygulamaktan vazgeçmesi gerektiğinin altını çizen Tombul, tüm vatandaşlara ulaşılabilir, nitelikli kamu hizmeti sunulmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesini istedi. Kamudaki tüm istihdamın kadrolu hale getirilmesi konusundaki taleplerini de dile getiren Tombul, "En önemli taleplerimizden biri de KESK olarak yaptığımız demokratik eylemlerimizin polis tarafından engellenmesine bir son verilmesidir. Bu kapsamda, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine ilişkin kanunda değişiklik yapılmasını istiyoruz" diye konuştu. Tombul, sözleşme talebinin kabulü halinde, yılbaşından yılbaşına ya da iki yılda bir masaya oturulacağını söyledi.

-"İŞÇİLER GİBİ MALİ HAKLAR"-

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da geçen yıl olduğu gibi, toplu görüşmelerde son ana kadar masadan kalkmayacaklarını söyledi. Hükümetin işçilere gösterdiği hoşgörüyü memurlara da göstermesi gerektiğinin altını çizen Aksu, "İşçilerin elde ettiği mali hakların aynısını istiyoruz. Hükümetten toplu sözleşme ve grev hakkımızı talep edeceğiz. 2004 yılı toplu görüşmelerinde hükümetin çıkarmaya söz verdiği grevli toplu sözleşmeli yasanın çıkarılarak, kamu çalışanlarına artık dar gelen 4688 sayılı yasanın bir an önce ILO ve AB normlarına uygun hale getirilmesini, kamu çalışanları olarak talep ediyoruz" dedi.

Aksu, ayrıca memurların siyaset yasağının kaldırılması, eşit işe eşit ücret uygulanması ve kurumlar arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi gibi istekleri bulunduğuna işaret ederek, "Yürürlükte olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve personel ile ilgili yasalar kısmen kadük oldu. Yeni bir kamu personeli rejiminin tarafların onayıyla hayata gçeirilmesi gerekiyor. Bu yapılırsa, müzakereler azalır. Basit, sade ve tatmin edci bir personel rejimine ihtiyaç var" diye konuştu.

-"EN AZ 300 YTL ZAM"-

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, yeni hükümetin ilk sınavını kamu sendikaları ile vereceğinin altını çizerek, kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkı tanınmasının kendileri için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Kamu işçilerine yapılan zam sonrasında memur ve işçi maaşları arasında farklılıkların ortaya çıktığını dile getiren Akyıldız, toplu görüşme masasına aradaki farkı gidermek için oturacaklarını söyledi. Akyıldız, 2007 yılında memura 40, işçiye ise 190 YTL zam yapıldığını hatırlatarak, "Ortada memurlara karşı yapılmış büyük bir haksızlık var. Toplu görüşmelerde en düşük memur maaşı için 300 YTL zam isteyeceğiz" dedi.

Öte yandan, sosyal yardımlar ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının da toplu görüşmeler esnasında konuşulacak konular arasında yer alacağını ifade eden Akyıldız, özellikle aile, doğum ve çocuk yardımlarının artırılmasını ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının geriye dönük olarak uygulanmasın talep ettiklerini vurguladı. Akyıldız, ayrıca, KEY hesaplarında biriken paraların hak sahiplerine ödenmesi, özelleştirmelere son verilmesi ve özelleştirme mağduru kamu çalışanlarının haklarının korunması gibi konuların da Kamu-Sen tarafından toplu görüşme masasına getirileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber