Gebeliği önleyici ilaçlar, ayda en fazla bir kez alınmalı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadın Hastalıkları Uzmanı ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Oral, son zamanlarda gençler arasında gebeliği önleyici ilaçların amacı dışında kullanıldığını belirterek, "Bu yöntemler acil durumlarda yangın söndürücü gibi görülmeye ve kullanılmaya başlandı. Oysa ayda en fazla bir kez yılda ise en fazla 4-6 defa kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde adet düzeni bozuluyor" dedi.

Acil kontrasepsiyon olarak bilinen ve cinsel ilişkiden sonra hamile kalınmasını önleyen ilaç ve spiral gibi yöntemler, gençler arasında işlevi dışında kullanılıyor. İlişki sırasında kondomun yırtılması ve korunmadan ilişkide bulunulması halinde progesteron hormonu veriliyor ya da spiral takılıyor. Böylece gebelik önleniyor. Normal koşullarda cinsel beraberlik sonrası gebe kalma riski yüzde 8 oranındayken, söz konusu ilaçların kullanımıyla risk yüzde 1'e düşüyor.

Acil korunma yöntemlerinin çok özel ve sadece gerekli durumlarda kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Engin Oral, "Bu yöntemler asla alışkanlık haline getirilmemelidir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gençler korunmayı bilmiyor. Cinsellik tabu olarak görüldüğünden de bilgileri eksik kalıyor" diye konuştu.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı gençlerin bilinçlendirilerek, korunmaları gerektiğini vurgulayan Oral, "Doğum kontrol hapları, kalp damar hastalığı, migren ve şeker hastalığı yoksa kullanılması faydalı. Ama haplara ek olarak kondom da kullanılmalı. Ancak bunlar yapılırsa cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşması önlenebilir. Gençler korunmasız ilişkiye girdikten sonra acil korunma yöntemlerini kendilerini kurtarmak için kullanıyor. Bu da ileride adet bozukluğuna yol açıyor" şeklinde konuştu.

Gereksiz kürtajı önlemek için, doğum kontrol hapı ve korunma yöntemlerinin büyük önem taşıdığını, üst üste yapılan kürtajların ileride kısırlığa yol açabileceğini ifade eden Oral, "Kürtajlar, rahimde yapışıklık yapıyor, kötü koşullarda yapıldıysa özellikle de ileri evre gebeliklerde çocuk sahibi olmayı olumsuz etkiliyor. Yasal sürenin aşılması, kötü koşullarda ve yasalara aykırı olarak yapılan kürtajları artırıyor. Bu durumda rahmin delinme ve yapışma riski artıyor. Gereksiz kürtaj ve illegal kürtajlar

gelecekte kısırlığa yol açıyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber