TBMM'de 8,9 trilyonluk "şişirme fatura" skandalı

Haber Giriş : 23 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanlığı, sağlık harcamaları bütçenin dörtte birine yakın bir tutara ulaşınca ?fatura kontrol özel ekibi' kurdu. Ekip bu yasama döneminde 7.7 trilyon liralık ?şişirilmiş', 1.2 trilyon liralık ?usulsüz' fatura tespit etti. Faturaları ödemeyen TBMM, 8.9 trilyonluk tasarruf sağladı.

Personel ve Muhasebe Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan fatura kontrol gurubu, Sağlık Harcamaları Bilgi Sistemi programına bu yasama döneminde giren 94 bin 810 adet tedavi faturasını tek tek inceledi. Parasal değeri 39 trilyon 757 milyar olan faturalar üzerindeki ön incelemede bazı usulsüzlükler saptandı.

Türk Tabipler Birliği ücret tarifesini standart alan ekibin titiz çalışması, bazı faturaların ?abartıldığını' ortaya çıkardı. Abartılan 7 trilyon 743 milyar liranın ödemesi yapılmadı.

Fatura ekibi ayrıca bin 173 faturanın da yönetmelik hükümlerine uygun olmadığını saptadı. Parasal değeri 1.2 trilyon olan bu faturalar da hak sahipleri ile ilgili sağlık kuruluşlarına iade edildi.

Başkanlık ayrıca yeni tedavi yönetmeliğine de standart getirdi. Buna göre her hastalık için ilaç sınırlaması getiriliyor. Uluslararası standartlar ve Türk Tabipler Birliği standartlarını baz alan Meclis bu uygulamadan da 4 trilyon tasarruf sağlamayı hedefliyor.

Bu arada gelen faturalardan bazılarının çalışma ruhsatı olmayan sağlık kuruluşlarına ait olduğu saptandı. Bu faturalar da ödenmezken, ruhsatsız sağlık kuruluşları Sağlık Bakanlığı'na ihbar edildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber