Hükümet ile Genelkurmay arasında YAŞ gündeminde mutabakat sağlandı

Haber Giriş : 23 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin AB ile muhtemel müzakere sürecindeki komuta kademesi, 1-4 Ağustos tarihleri arasında toplanacak olan YAŞ'ta belirlenecek. Hükümet ile Genelkurmay arasında YAŞ gündeminde mutabakat sağlandı.

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) 1-4 Ağustos arasında yapacağı toplantı, yakın tarihteki YAŞ toplantılarından farklı olarak AB'ye uyum çerçevesinde MGK'nın sivilleştirilmesi ve TSK'daki yeniden yapılanma yönünde önemli adımların atılacağı tarihi bir toplantı olacak. Ayrıca AB ile muhtemel müzakere sürecindeki komuta kademesinin temelleri de bu toplantıda atılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'ün bir süre önce yaptığı 2 saat 15 dakika süren görüşmede, YAŞ gündemi ile ilgili mutabakat sağlandığı belirtildi.

Büyükanıt tamam, Eruygur emekli
Şura'daki en kritik kararlardan birisi olarak gösterilen Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yapılacak atama konusunda pürüzlerin giderildiği belirtildi. Teamüllere göre 1. Ordu Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur'un Org. Aytaç Yalman'ın Jandarma Genel Komutanlığı'ndan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması örneğinde olduğu gibi terfi ettirilme ihtimaline ilişkin spekülasyonlar sona erdirildi. Eruygur paşanın emeklilik hazırlıklarına başladığı belirtildi. Son dakika sürprizi olmazsa Büyükanıt, 2006'da Özkök'ten sonra Genelkurmay Başkanı olacak. Ancak Büyükanıt, Görev süresi 4 yıl olmasına rağmen yaş nedeniyle bu görevde 2 yıl kalabilecek. Bu karar, Genelkurmay 2. Başkanı Org. İlker Başbuğ'un Büyükanıt'tan sonra 2008 Şurası'nda Genelkurmay Başkanlığı yolunu açacak.

Tolon Paşa sürprizi olur mu?
Şura'da üç general emekliye ayrılacak. Bu yıl görev süreleri dolan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur emekliye ayrılacaklar. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman'ın da bu rütbede henüz üçüncü yılınıdoldurmasına rağmen 65 yaşında olduğu için yaş haddinden emekliye ayrılması bekleniyor. Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması durumunda Büyükanıt'tan boşalacak 1. Ordu Komutanlığı'na Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'un getirilmesi bekleniyor. Ancak Genelkurmay Başkanı Özkök'ün görevinde 3. yılını tamamlayan Tolon'u başka bir göreve atama ihtimali üzerinde duruluyor. Böyle bir değişiklik "sürpriz" olarak değerlendiriliyor. Jandarma Genel Komutanlığı'na ise bu yıl görev süresi dolan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri'nin adı geçiyor.

SİVİL MGK
MGK Genel Sekreterliği koltuğuna ise ilk kez bir sivil oturacak. Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Özkök, bu konuda kesin mutabakata vardı. Şura'da MGK'nın yeni konumu netleştirilecek. Üzerinde durulan plana göre, sivil genel sekreterin biri asker diğeri sivil iki yardımcısı olacak. Fonksiyonları kalmayan Siyasal İlişkiler, Toplumla İlişkiler ve Bilgi Toplama başkanlıkları kapatılacak. MGK'daki askeri görevli sayısı azaltılacak. MGK Genel Sekreteri Orgeneral Şükrü Sarıışık ise yeni bir göreve atanacak.

Terfİ bekleyenler HEYECANLI
Kadro sorunu aşılırsa emekli olacak 3 orgeneralin yerine terfi bekleyen 7 korgeneral arasından 3 atama yapılacak. Aksi halde orgenerallik için atama sayısı 2'de kalabilecek. Şura'ya girecek olan ve bu rütbede 4. yılını tamamlayan korgenerallerin isimleri şöyle: Kıbrıs Türk Barış Kuvveti Komutanı Korgeneral Sebahattin Işık Koşaner, Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Hüseyin Göksu, Ankara 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Ömer Keçecigil, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Engin Alan ve Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral İsmail Koçman. Bu rütbede olup da görev süresi uzatmalı olan İstanbul'daki NATO Karargahı Komutanı Korgeneral Köksal Karabay ve Kara Kuvvetleri Eğitim-Doktrin Komutanı Ahmet Özteker de ikinci kez orgenerallik için Şura'ya girecekler.

Deniz ve Hava'da değişiklik yok
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına bir yıl daha yerlerini koruyacaklar. Oramirallik için terfi bekleyen koramirallerin isimleri şöyle: Kuzey Deniz Saha Komutanı Muzaffer Metin Ataç, Genelkurmay Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanı Şükrü Taner Ezgü. Hava Kuvvetleri'nde orgenarellik için terfi bekleyen korgeneraller şunlar: Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Aydoğan Baboğlu, Hava Eğitim Komutanı Osman Nuri Solakoğlu, Hava kuvvetlerdi Lojistik Komutanı Reşat Turgut.

Silahlı Kuvvetler'de yapısal değişiklik
Şura'daki önemli bir gündem maddesi, TSK'nın yakın tarihinde ilk kez yapısal bir değişikliğe gidilmesi olacak. Orgeneral Orhan Yöney'in komuta ettiği NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Kuvvetleri Komutanlığı lağvedilerek yerine başında bir ABD'li korgeneralin bulunacağı NATO Ganey Kanat Hava Unsurları Komutanlığı kurulacak. Ayrıca büyük olasılıkla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın eğitim sisteminin bağlı olduğu Ankara'daki Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) korgeneral rütbesinden orgeneral rütbesine yükseltilecek. Lojistik Komutanlığı'nın da İngiltere'de olduğu gibi yeniden yapılandırılması ve orgeneral düzeyinde komuta kademesinin oluşturulması planlanıyor.Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlıklarının lojistik başkanlıklarının yeni kurulacak TSK Lojistik Komutanlığı'na bağlanması düşünülüyor. Bu düzenleme, TSK'daki lojistik koordinasyonu sağlayacak. Bu proje için Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun genelkurmay başkanlığı döneminde çalışma grubu oluşturulmuş ancak Hava ve Deniz Kuvvetleri'nin muhalefeti nedeniyle sonuçlandırılamamıştı. Yeniden yapılanma nedeniyle bu kez orgeneral rütbesinde kadro sorunu ortaya çıktı. Yeni düzenlemelerle TSK'daki orgeneral ve oramiral rütbe sayısının 15'den 14 veya 13'e düşebileceği belirtildi. Bu gelişme, korgenerallik rütbesinde terfi bekleyen paşaların durumunu yakından ilgilendiriyor. Sağlık Başkanlığı veya TSK Lojistik Başkanlığı kurularak orgeneral düzeyinde komuta kademesi oluşturulursa, kadro sorununun aşılabileceği kaydedildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber