Baykal: Oylamaya katılarak Toptan'a destek vereceğim

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2007 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Başkanı seçimi konusunda partilerin grup kararı alamadıklarını belirterek, ancak kendisinin CHP Genel Başkanı olarak oylamaya katılarak seçimde Köksal Toptan'a desteğini vereceğini söyledi.

Toptan'ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı ziyaretinin ardından, Baykal ve Toptan ortak açıklama yaptılar.

Baykal, Köksal Toptan'ın TBMM başkan adayı olarak önerilmesinin yerinde bir karar olduğunu belirtti.

Baykal, TBMM Başkanı seçiminde izlenen uzlaşmaya yönelik tavrın, cumhurbaşkanı seçimi konusunda da sergilenmesi gerektiğini belirterek, "Gerçekten uzlaşmacı bir cumhurbaşkanı adayı ortaya çıkarsa, cumhurbaşkanlığı seçiminde de parlamentoya girmemiz ve oy vermemiz söz konusu olabilir" dedi.

Baykal, toplumun bütün kesimlerinin benimseyebileceği bir cumhurbaşkanı adayının önerilmesine ülkenin şiddetle ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, meclis başkanlığı seçiminde izlenen tutumun, cumhurbaşkanı seçimine yönelik beklentileri de artırdığını söyledi. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Umut ediyorum, cumhurbaşkanlığı konusu da aynı yaklaşımla ele alınır. Bu takdirde Türkiye bir uyum, uzlaşma ve bütünleşme noktasına doğru ilerlemiş olur. AKP'nin bunu değerlendirmesini diliyorum. Bu dönem cumhurbaşkanlığı konusunda bir dayatma söz konusu olmamalıdır."

Baykal, gerçekten uzlaşmacı bir cumhurbaşkanı adayının ortaya çıkması durumunda TBMM başkanı seçiminde olduğu gibi cumhurbaşkanı seçiminde de parlamentoya girerek oy vermelerinin söz konusu olduğunu söyledi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Baykal, bir gazetecinin cumhurbaşkanlığı için AK Parti içinden CHP'nin destek verebileceği ismin kim olacağına yönelik sorusu üzerine, "Sayın Toptan olabilirdi" karşılığını verdi.

Baykal, bir gazetecinin, "AK Parti'de en güçlü cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül olarak görülüyor. Siz Köksal Toptan'a 'evet' derken Gül'e neden 'hayır' diyorsunuz? Sizin için ölçü nedir?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Böyle bir resmi adaylık söz konusu değil. Başbakan'ın ağzından çıkmıyor. Başbakan bu konuda 'merak etmeyin, cumhurbaşkanı adayını uzlaşmayla belirleyeceğiz' dedi. Bunu söylemek 'daha önceki cumhurbaşkanı adayını dayatmaktan vazgeçtik' demektir. Sayın Arınç, 'görevlendirme konusunda Başbakan'a yardımcı olalım' diye konuşma yapıyor. Bunun anlamı ne? AKP'nin henüz resmi bir adayı yok. Çıkarsa, biz de fikrimizi söyleriz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber