Ziraat ve Halkbank, maaşlara getirilen sınırlamalardan muaf

Haber Giriş : 26 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pamukbank'ın Halk Bankası'na devrini sağlayan yasada Ziraat ve Halkbank, maaşlara getirilen düzenlemelerden muaf tutuldular

Pamukbank'ın Halkbank'a devrini düzenleyen yasayla, iki kamu bankası, maaşlara sınırlama getiren düzenlemelerden muaf tutuldu.
Ziraat ve Halk bankalarında artık sınırsız maaş ayarlaması yapılabilecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 16 Temmuz'da 5230 sayılı Pamukbank'ın Halkbank'a devri ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayını bekleyen kanuna Meclis'teki görüşmeler sırasında yapılan diğer değişikliklerin yanı sıra bir cümle eklendi. Kanunun 7. maddesine eklenen cümleyle 4603 sayılı Ziraat, Halk ve Emlak bankalarına ilişkin kanunda değişiklik yapıldı. 4603'ün 1. maddesinin beşinci fıkrasına 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) Ziraat Bankası ile Halk Bankası hakkında uygulanmayacağı ibaresi eklendi. 631 sayılı KHK, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenliyor.

KHK ile kendi kanun veya mevzuatlarında nasıl düzenlenirse düzenlensin kamu kuruluşlarından alınan aylığın altı aylık net ortalamasının en yüksek devlet memurununkini geçmeyeceği belirtiliyor.

Toplu çıkarma olabilir
KHK'de her türlü maaş, aylık, ücret, ek ücret, prim, zam, tazminat, ikramiye, fazla mesai ve kar payını içeriyor. Kesinleştirmek amacıyla da ödemeler için "her ne ad altında olursa olsun" ibaresi de yeralıyor.

Pamukbank'ın Halkbank'a devrini düzenleyen kanunla 631 sayılı KHK'dan muaf tutuldukları için Ziraat ve Halk bankalarında artık maaş düzenlemesi tamamen iki banka yönetiminin inisiyatifine kaldı.

Kanunla, Halk Bankası'na birleşmeyle beraber toplu işten çıkarma uygulaması için kolaylık sağlandı. İş Kanunu'na göre toplu işten çıkarma eylemine girmeden önce işverenin 30 gün önceden haber vermesi gerekiyor. Yasa, Halk Bankası'nı bu düzenlemeden muaf tuttu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber